Yläsavolainen uutisvirta astuu uuteen aikaan – Iisalmen Sanomat ottaa käyttöön PWA-uutissovelluksen, jolla voi seurata uutisia reaaliajassa

Petri Karvinen

Iisalmen Sanomat

Iisalmen Sanomien lukeminen mobiilisti uudistuu.

Kymmenkunta vuotta käytössä ollut, sovelluskaupoista tuttu sovellus keskittyy jatkossa näköislehden lukemiseen. Reaaliaikainen uutisvirta on puolestaan seurattavissa uudella, verkkosivustoon pohjautuvalla uutissovelluksella.

Uutissovelluksen asentaminen on ilmaista. Asennus tapahtuu verkkoselaimella osoitteessa iisalmensanomat.fi/asenna.

– Sovellus parantaa entisestään lukijoiden käyttökokemusta erityisesti mobiilissa. Lisäksi se antaa mahdollisuuden vinkata lukijoille push-viesteillä erityisen kovista uutisista tai vaikka hälytystapahtumista, kertoo päätoimittaja Kari Angeria.

Uusi sovellus mahdollistaa aiempaa huomattavasti monipuolisemman lukijoiden palvelun, toteaa myös Savon Median digipäällikkö Jussi Murtasaari.

Sovellus parantaa entisestään lukijoiden käyttökokemusta erityisesti mobiilissa.

– Uutissovelluksessa toimivat verokoneen, vaalikoneen ja jääkiekko-otteluiden tulospalveluiden kaltaiset toiminnot. Lisäksi ulkoasu ja käytettävyys kohenevat selvästi.

Teknisesti ottaen uusi uutissovellus on iisalmensanomat.fi-sivustoon upotettu toiminnallisuus. Tämän vuoksi se ei ole riippuvainen sovelluskaupoista eikä sitä tarvitse koskaan päivittää. Niin sanotuksi PWA:ksi ( progressive web application, suom. progressiivinen verkkosovellus) kutsuttu tekniikka on yleistynyt maailmalla viime vuosina rajusti.

– Kyse on siitä, että verkkosivut ja ladattavat sovellukset – eli natiivisovellukset – lähestyvät teknisesti toisiaan, Mediatalo Keskisuomalaisen webmaster Timo Häkkinen selvittää.

– Natiivisovellukset toimivat kuitenkin vain tietyillä laitteilla ja käyttöjärjestelmien versioilla, kun taas verkkosivut aukeavat käytännössä kaikilla. PWA vapauttaa lehden ja sen lukijat tästä sekä monista muista rajoitteista, hän jatkaa.

Käytännössä uutissovelluksen sisältö ja ulkoasu on sama kuin Iisalmen Sanomien verkkosivuilla, joita voi edelleen lukea myös vanhaan malliin selaimella. Jatkuvasti kehittyvän PWA-sovelluksen asennus kuitenkin kannattaa.

– Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa. Mahdollista voi olla esimerkiksi offline-selaus, mikä tarkoittaa, että uutisia voisi lukea tauotta pätkivänkin nettiyhteyden äärellä esimerkiksi mökillä tai junassa, Häkkinen ennakoi.

Verkkopalvelua kehitetään tällä hetkellä voimakkaasti mobiilikäytettävyys edellä, Murtasaari kertoo.

– Suuntaus on sama kaikilla Suomen medioilla. Sitä tehdään, mille on kysyntää, ja mobiilin osuus on ollut jatkuvassa kasvussa, hän kertoo.

Iisalmen Sanomien verkkopalvelu on kokenut historiassaan useita suuruudistuksia, viimeisimmän niistä viime syksynä.

PWA-ominaisuuksien käyttöönotto luo Timo Häkkisen mukaan tasa-arvoa mobiili- ja tietokonekäyttäjien välille.

– Jatkossa lukukokemus on kaikilla laitteilla sama. Tämä on paitsi kehittäjän näkökulmasta järkevää, myös lukijalle oikein, hän toteaa.

Kommentoi