Ylä-Savossa on löydetty muuntovirusvariantteja - kaikki altistuneet ovat jo karanteenissa

Muuntoviruslöydöksiä on useammassa kuin yhdessä tartuntaketjussa.

Testaaminen ja tehokas tartunnanjäljitys ovat avainasemassa tartuntaketjujen katkaisemisessa. Arkistokuva. Mostphotos
Anni Nieminen

Anni Nieminen

Ylä-Savon soten alueella on todettu muuntovirusvariantteja yhteensä kymmenestä positiiviseksi todetusta koronavirusnäytteestä.

Brittivarianttia on todettu yhdeksässä näytteessä ja yksi on Etelä-Afrikan virusvarianttia.

Muuntoviruslöydöksiä on useammassa kuin yhdessä tartuntaketjussa.

Kuntayhtymän tiedotteen mukaan muuntovirustartuntaketjujen ja muiden Ylä-Savon alueella todettujen tartuntaketjujen jäljitystyö on saatu kokonaisuudessaan tehdyksi.

Altistuneet on asetettu karanteeniin.

Tehokas tartunnanjäljitys on estänyt tartuntojen merkittävää leviämistä julkisilla paikoilla.

Uudet tartunnat kuntayhtymän alueella on viime aikoina todettu henkilöillä, jotka ovat jo valmiiksi olleet karanteenissa. Kun tartunnanjäljitys toimii, voidaan altistuneet henkilöt tavoittaa kattavasti ja asettaa karanteeniin.

Näin koronavirus ei pääse leviämään julkisilla paikoilla.

– Meiltä on kysytty, miksi emme tiedota laajemmin mahdollisista altistumispaikoista. Tästä kuuluu kiitos aktiivisesti tartunnanjäljitystiimimme kanssa yhteistyötä tehneille kuntalaisille, sanoo Ylä-Savon soten johtava lääkäri Anssi Uutela tiedotteessa.

– Näin olemme saaneet tartuntaketjut tehokkaasti selvitetyksi ja kaikki altistuneet ihmiset karanteeniin. Silloin tarvetta altistumispaikkojen julkaiseminen ei ole ollut oleellista tartunnan jäljityksen kannalta.

Kuntayhtymä tiedottaa jatkossakin mahdollisista altistumispaikoista, kun se tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi on tarpeellista.

– Julkaisemme tiedot paikoista ja ajankohdista, jolloin on voinut koronavirustartunnalle altistua, aina kun se auttaa meitä ehkäisemään uusia tartuntoja, Uutela kertoo.

Ylä-Savon soten ja koko Pohjois-Savon alueella koronaepidemiatilanne on edelleen perustasolla.

Koronavirusrokotuksissa yli 75-vuotiaiden rokottaminen on aloitettu. Valtaosa Ylä-Savon soten alueen yli 80-vuotiaista on jo rokotettu.

THL:n linjauksen mukaisesti kuntayhtymän alueella rokotukset AstraZenecan koronarokotteella keskeytetään viikon 12 alussa noin viikon ajaksi.

Tähän mennessä alueella on annettu 4 900 rokotusta, joka on yli 15 prosenttia kaikista alueen rokotettavista.

Rokotteiden eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta, joka vaihtelee viikoittain.

Kommentoi