Milja Mehtosen vapaa sana: Naisten ei kuulu pelätä

Milja Mehtonen

Vapaa sana

Pistä hetkeksi silmät kiinni ja mieti, kuinka usein pimeällä liikkuessasi sinun on pitänyt pelätä turvallisuutesi puolesta? Kuinka usein olet saanut asiattomia kommentteja, kohdannut häirintää? Kuinka usein joku on koskettanut sinua, ilman sinun lupaasi? Joillekin meistä tämä on arkipäivää. Se, ettei illalla uskalla lähteä yksin ulos. Se, että pimeällä liikkuessa joutuu oikeasti pelkäämään.

33-vuotiaan lontoolaisen Sarah Everardin kohtalo sai viime viikolla sosiaalisen median kuohahtamaan. Se suorastaan tulvi päivityksiä, joissa luki ”Text me when you get home xx”. Everardin tapaus lyhyesti: hän lähti illalla jalan ystävältään kotiin, jonne hän ei lopulta koskaan päässyt. Kotimatkallaan Everard siepattiin ja murhattiin. Teosta syytetään lontoolaista miespoliisia.

Tapaukset, joissa naiset joutuvat miesten silmittömän väkivallan uhreiksi, eivät ole harvinaisia. Eivät myöskään Suomessa. Väkivallan lisäksi naiset kohtaavat miehiä useammin häirintää, ahdistelua ja epäasiallisia kommentteja. On aivan tavallista, että naiset puhuvat feikkipuheluita tai pitävät avaimia kädessään sekä päästäkseen nopeasti turvaan että tarpeen vaatiessa puolustaakseen itseään. Ja kyllä, tätä tapahtuu myös meillä Savossa.

Omaksi onnekseni harvassa ovat ne kerrat, kun minä olen joutunut Iisalmessa tosissani pelkäämään yksin liikkuessani. Muualla useammin. Kerran juoksin ystävieni kanssa henkeni edestä, koska meistä tuntui, että miesoletettu henkilö seurasi meitä. Niinpä. Emme tienneet seurasiko hän meitä oikeasti, vai oliko silkkaa sattumaa, että useamman kilometrin ajan hänen reittinsä oli tismalleen sama kuin meillä. Emme kuitenkaan halunneet jäädä ottamaan asiasta selvää.

Täällä sen sijaan olen hyvinkin ”tottunut” kohtaamaan epäasiallista käytöstä ja kommentteja, niin nuorilta kuin vanhemmiltakin miesoletetuilta. Ei minun, eikä kenenkään pitäisi joutua miettimään, kuinka toimin seuraavalla kerralla, kun joku tulee liian lähelle tai sylkäisee suustaan kuvottavia asioita.

Tämä ei siis ole pelkästään feministien ulinaa saatikka miesten syrjintää.

Häirintä ja väkivalta eivät kosketa pelkästään naisia, mutta ikävä kyllä tilastot puhuvat puolestaan: ongelma on voimakkaasti sukupuolittunut. Useimmiten miehet ovat tekijöitä ja naiset uhreja. Tämä ei siis ole pelkästään feministien ulinaa saatikka miesten syrjintää. Tämä on oikea ongelma, joka on syytä ottaa vakavasti. Ei pelon pitäisi olla normaali tunnetila, jota joutuu kokemaan kotona tai kodin ulkopuolella. Ei kenenkään pitäisi joutua pelkäämään.

Ja kyllä, kaikki miehet eivät syyllisty häirintään, ahdisteluun tai väkivaltaan. Ikävä kyllä syytönkin voi joskus olla syy pelolle. Eivät naiset voi tietää, ketä miestä pitäisi varoa, parempi siis varoa kaikkia. Jokainen voi myös valita, onko osa ongelmaa vai ratkaisua. Jos hyväksyt seksismin ja sovinismin, olet osa ongelmaa. Jos kuittaat häirinnän ja ahdistelun sillä, että ”se oli vain vitsi”, olet osa ongelmaa. Jos ainoa kommenttisi aiheeseen on, että ”eivät kaikki miehet”, olet osa ongelmaa. Jos puutut edellä kuvattuihin toimiin, olet osa ratkaisua.

Ruma käytös ei ole vitsi. Naisviha ei ole vitsi. Ollaan kaikki osa ratkaisua ja tehdään jokaisen olo turvalliseksi olla ja elää.

Kirjoittaja on työharjoittelussa Iisalmen Sanomilla.

Kommentoi