Mielipide: "Ensin vilkku ja sitten jarru – Onko oppi vanhentunut?

Vanheniko hyvä ohje vai miksi sitä noudatetaan yhä harvemmin? Tapio Hartikainen

Teuvo Mononen

Aikoinaan reipas viisikymmentä vuotta taaksepäin ollessani auto-koulussa, silloin opeteltiin ajo-tunnilla vilkun käyttöä. Opetettiin, että olisi viisasta viestittää takana tuleville, mitä aion tehdä tai minne aion mennä. Kuitenkin aika monelta perässä ajavalta puuttuu tuo varsin tärkeä ominaisuus, ajatusten luku. Siispä sen aikainen ohje oli: ”Ensin vilkku ja sitten jarru.” Samalla viestitämme siinä puskurissa roikkuvalle kuskille syyn, miksi hiljennämme nopeutta. Mehän itse kuta kuinkin tiedämme minne olemme menossa. Naapuri ei.

Nyt kun seurailee ratin takaa, tahi jalkautettuna, niin asiat ovatkin kääntyneet aivan päälaelleen. Joissakin automerkeissä ei vissiin ole vakiovarusteena kyseistä ylellisyyslaitetta tai niitä on varmaankin hankala käyttää, ennen kuin kääntymistä ollaan suorittamassa.

Puhutaan turvallisesta liikkumisesta. Siksipä epätietoisuus kalvaa ja josko joku viisaampi voisi valistaa. Täytyykö tässä vanhoilla päivillään opetella uudet tavat ja vaarantaa omaa ja takana tulevien turvallisuutta?

Tiedosta kiitollisena,

Siilinjärvi

Perässä ajavalta puuttuu tuo varsin tärkeä ominaisuus, ajatusten luku.

Kommentoi