Charme Asserdalista herättäjäjuhliin - yhteisiä muistoja kuvissa Iisalmen Sanomien 95-vuotisjuhlanäyttelyssä

Kotimaan ruoho maistui makealta pitkän ulkomaanmatkan jälkeen 23.8.1978 Charme Asserdalille, joka rouskutti Helsinki-Vantaan lentokentän reunalla hoitaja Irmeli Lehtioksan katsellessa vieressä. Matti Björkman

Iisalmen Sanomien 95-vuotisjuhlanäyttely on kaksiosainen.

Ylä-Savon asialla -valokuvanäyttelyssä arkiston aarteita on 1960-luvulta aina 2000-luvun tuoreisiin huippuhetkiin saakka. Mustavalkokuvat ovat esillä aulassa, värikuvat alakerran näyttelytila Vennyssä.

Toimittaja Pirjo Nenola seuloi mustavalkokuvien paperikuva-arkistoa, päätoimittaja Kari Angeria värikuvien sähköistä arkistoa.

– Valokuvien koostaminen oli muistorikasta ja mielenkiintoista. Tila toki rajoitti valintaa, eli vain murto-osa alueen kannalta tärkeistä tapahtumista ja mielenkiintoisista henkilöistä mahtui mukaan.

Näyttelyä ripustamassa kulttuurikeskuksen aulan näyttelytilassa päätoimittaja Kari Angeria ja toimittaja Pirjo Nenola. Mari Kekäläinen

Kriteerinä valinnassa Nenolalla oli, että kuvat koskettaisivat mahdollisimman monen muistoja.

– Niiden parissa voi kokea yhteisöllisyyden hetkiä.

Arkistoon uppoutuessa nousi mieleen, miten paljon Ylä-Savossa tapahtui 1980- ja 1990-luvulla.

– Oli monia vireitä ihmisiä, jotka saivat aikaan paljon.

Lempiotoksiinsa Nenola nostaa kuvan, jossa Motelli Skronkle esiintyy Iisalmen Kameran avajaisissa vuonna 1989.

– Kulttuurikeskusta ei ollut vielä vihitty käyttöön, mutta se oli jo valmis ja toiminta siellä alkoi. Se oli minulle suuri tapaus sekä yksityishenkilönä että kulttuuritoimittajana.

Näyttely kertoo lehtikuvien merkityksestä dokumenttikuvina, aikansa elämänmenon tallentajina.

– Mukana on myös taiteellista otetta.

Kuvia katsellessa voi nähdä, miten sanomalehtikuvaus on muuttunut.

Lehden varastoissa on tallella paljon vanhempiakin kuvia kuin nyt näyttelyssä olevat valokuvat.

– Ongelmana on, että niistä puuttuvat suurelta osin tiedot. Järjestelmällinen arkistointi on Iisalmen Sanomissa pitkälti arkistonhoitaja Anneli Kärkkäisen luomaa 1980-luvun puolivälistä lähtien.

Kuva saa merkityksensä, kun tiedetään milloin kuva on otettu, keitä kuvassa on, mitä siinä tapahtuu ja kuka kuvan on ottanut.

– Tämä muistuttaa arkistonhoitajien työn ja arkistoinnin tärkeydestä.

Nykyisin toimittajat tallentavat arkistotiedot sähköisiin järjestelmiin itse.

Petteri Tikkanenhan se on: Rakastettujen Mullikoiden piirtäjä julki juhlanäyttelyssä

Iisalmen Sanomien 95-vuotisjuhlanäyttely Ylä-Savon asialla -valokuvanäyttely kulttuurikeskuksen aulassa jatkuu vuoden loppuun saakka. Värikuvat esillä näyttelytila Vennyssä kulttuurikeskuksen alakerrassa. Mullikat-näyttely Vennyssä 30.11. saakka.

Näyttelyn arkistokuvat ja suurennetut Mullikat huutokaupataan ensi vuonna. Tuotto ohjataan tyttöjen ja naisten jalkapalloseura Klubi-36:n toimintaan.

Kommentoi