Petteri Tikkanenhan se on: Rakastettujen Mullikoiden piirtäjä julki juhlanäyttelyssä

Iisalmen Sanomien 95-vuotisjuhlanäyttelyn Mullikoita on esillä Iisalmen kulttuurikeskuksen näyttelytila Vennyssä 30.11. saakka.

Näyttelyä ripustamassa Venny-näyttelytilassa päätoimittaja Kari Angeria ja Viikon Mullikka -piirrosten tekijä, sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen. Pirjo Nenola
Anni Nieminen

Anni Nieminen

Ajankohtaispiirros Viikon Mullikka on ilmestynyt Iisalmen Sanomien pääkirjoitussivulla reilun neljän vuoden ajan, ja matka jatkuu.

Mullikat ovat tulleet lukijoille rakkaiksi. Kun ne ovat kunniapaikalla lehden 95-vuotisjuhlanäyttelyssä Iisalmen kulttuurikeskuksessa, on juuri oikea aika julkistaa myös piirtäjän nimi.

Kuten moni on jo arvannut, piirrokset syntyvät iisalmelaisen sarjakuvataiteilijan Petteri Tikkasen kynästä.

– Aluksi oli jännä ajatus piirtää mysteerinimimerkin takaa, se oli ikään kuin yhteinen salaisuus. Mikään supersalaisuus se ei silti ollut, sillä totta kai moni tunnisti tekijän, Tikkanen kertoo.

– Olen vuosien varrella saanut palautettakin joistakin kuvista.

– Joku sanoi että olen kehittynyt tunnistettavien henkilöiden piirtämisessä, mutta enemmän on kyse siitä onko hyvä päivä – kuinka saa pelkistetyksi hahmon pariin viivaan.

Heti ei tiedä, onko idea hyvä vai huono.

Mullikka-nimimerkin takana on kaksi tekijää. Iisalmen Sanomien toimitus on käsikirjoittaja ja Tikkanen piirtäjä.

Toimitus miettii yhdessä ideoita paikallisista tai valtakunnallisista keskustelunaiheista.

Tikkasen mukaan heti ei välttämättä tiedä, onko idea hyvä vai huono.

– Sitten kun ajatuksen saa paperille, huomaa, että toimitus on todella miettinyt sitä. Tässä on parviälyä. Kuvan tarina koostuu yksityiskohdista ja tunnelma voi kantaa pitemmälle kuin idea.

Kärkevyyttä löytyy, mutta Iisalmen Sanomien sivuilla ei ole tarkoitus repiä ketään kappaleiksi.

Varsinaisia pilapiirroksiakaan Viikon Mullikat eivät ole.

– En ole piirtäjänä mikään kuoliaaksinaurattaja. Asioita yritetään silti käsitellä miettien, löytyisikö siitä jokin huumorin kulma.

Tikkasen arvelee kehittyneensä siinä, ettei yritä liikaa.

– Monimutkaisuus ei tässä toimi. Mitä selkeämpi ajatus, sen parempi. Joskus saan myös mielestäni paremman idean kuin toimitus ja sitten toteutan sen.

Kulttuurikeskuksen Venny-näyttelytilassa on esillä kattaus Mullikoiden taipaleelta. Mukana on originaalipiirroksia sekä suurennettuja vedoksia.

Originaaleissa näkyy konkreettisesti tekijän käden jälki korjauslakkoineen.

– Moni tekee hienoja juttuja digitaalisesti, mutta itse pidän paperista. Olen piirtänyt lähes kaikki Mullikat suoraan huopatussilla A4-paperille.

Samaa työtapaa Tikkanen käyttää Black Peider -sarjakuvissaan.

– Hahmo on ilmaisullisesti henkireikä, se antoi luvan tehdä virheitä. Eero- ja Kanerva-albumien sarjakuvat on kaikki ensin luonnosteltu ja vasta sitten piirretty valmiiksi. Katsotaan, miten seuraavan albumin kanssa käy, pystynkö jo piirtämään rennommin.

Mullikat saivat alkunsa keväällä 2016, kun Tikkanen heitti ehdotuksen sarjakuvista Iisalmen Sanomien edelliselle päätoimittajalle Jarkko Ambrusinille.

– Säännöllinen kuvitustyö City-lehdessä oli päättynyt pari vuotta aiemmin ja kaipasin vastaavaa jatkuvuutta.

Neuvotteluissa päädyttiin sarjakuvan sijasta yhden ruudun viikoittaiseen kuvitukseen ajankohtaisesta aiheesta.

Tikkasella on yksi oma suosikki kaikkien aikojen Mullikoiden joukossa: Ensimmäinen ”En näe” -mies puhisemassa, ettei näe järveä hotellilaivan seisoessa Iisalmen satamassa.

En näe -miehen esiinmarssi Mullikoissa. Hänen tarinansa on jatkunut vuosien varrella. Iisalmen Sanomat

– Piirroksen mahdollisuudet loksahtivat siinä kohdalleen. On olemassa ihmistyyppi, joka purnaa kaikesta, ja itsekin huomaa usein valittavansa turhasta. Tiivistyy ajatus siitä, ettei näe metsää puilta.

Myös Iisalmen pieni keskipiste, Kalapoika-patsas, esiintyy toisinaan Mullikoissa. Patsas muistuttaa pottatyylin kampauksessaan kovasti myös Tikkasen sarjakuvien Eeroa.

– Kalapoika on kaupunkimme sympaattinen kiintopiste.

Tekijästä on vihjeitä ollut toki aiemminkin. Kun Petteri Tikkanen sai Suomen sarjakuva-alan arvostetuimman palkinnon, myös Kalapoika pukeutui Puupäähattuun. Iisalmen Sanomat

Näyttelyn piirrokset valitsi Iisalmen Sanomien toimittaja Pirjo Nenola.

– Yritin ottaa mukaan varsinkin sellaisia, jotka osuvat isompiin uutisiin tai keskustelua kirvoittaviin tilanteisiin. Näissä on sekä huumoria että syvällisyyttä, kuten Petterin kaikessa tekemisessä.

Toimitukselle piirrosten ideointi on joskus helppoa, joskus puserrusta, mutta ehdottomasti aina hieno etuoikeus päästä tekemään yhteistyötä taiteilijan kanssa.

Joskus on suorastaan hämmentävä hetki nähdä, miten haparoiva ajatus on jalostunut kuvaksi.

– Mullikka on lehdelle hyvin tärkeä. Se on piirretty vaihtoehto kommentoida todellisuutta.

Kuinkas se Kela-kyyti saadaankaan? Petteri Tikkanen

Charme Asserdalista herättäjäjuhliin - yhteisiä muistoja kuvissa Iisalmen Sanomien 95-vuotisjuhlanäyttelyssä

Iisalmen Sanomien 95-vuotisjuhlanäyttely Mullikoita on esillä Iisalmen kulttuurikeskuksen näyttelytila Vennyssä 30.11. saakka. Ylä-Savon asialla -valokuvanäyttely kulttuurikeskuksen aulassa jatkuu vuoden loppuun saakka.

Näyttelyn arkistokuvat ja suurennetut Mullikat huutokaupataan ensi vuonna. Tuotto ohjataan tyttöjen ja naisten jalkapalloseura Klubi-36:n toimintaan.

Sarjakuvataiteilija

Petteri Tikkanen

Syntynyt vuonna 1975 Iisalmessa.

Taiteen maisteri, sarjakuvataiteilija, kuvittaja.

Asuu ja työskentelee Iisalmessa.

Tunnustuksiin kuuluu Suomen sarjakuva-alan arvostetuin palkinto, Suomen sarjakuvaseura ry:n Puupäähattu 2020.

Tunnettu esimerkiksi Eero ja Kanerva -sarjakuvistaan sekä Black Peider -hahmostaan.

Aloitti Iisalmen Sanomien ajankohtaispiirroksen Viikon Mullikan piirtämisen keväällä 2016.

Kommentoi