Paraatipaikalla Olympiastadionilla: Lunawoodin lämpöpuukuitu oli ratkaisu penkkien valmistuksessa

Olympiastadionin penkeissä on Lunawoodin lämpöpuukuitua. Wellu Hämäläinen
Anni Nieminen

Anni Nieminen

Läpikotaisin remontoidun Helsingin Olympiastadionin uudet penkkirivistöt ovat puukomposiittia, jossa Lunawoodin lämpöpuukuidun osuus on merkittävä.

Olympiastadionin istuimet on valmistanut salolainen Piiroinen Oy. Kaikkiaan yli 36 000 penkin valmistukseen käytettiin rekkakuormallisia Lunawoodin lämpöpuutuotannon sivuvirtana syntyvää lämpöpuukuitua.

Piiroinen Oy:n varatoimitusjohtaja Pasi Aaltonen kertoo, että penkkien puukomposiitissa on 20 prosenttia Lunawoodin lämpöpuukuitua.

– Lämpöpuukuitu sopi hyvin tähän projektiin, sillä se on kotimaista, valmistettu kestävän kehityksen mukaisesti ja valmiiksi sopivan sävyistä, kertoo Aaltonen tiedotteessa.

– Meillä on aiempaa kokemusta puukomposiiteista erilaisissa kalusteissa, mutta Olympiastadionin hankkeessa materiaali kehitettiin projektin vaatimusten mukaiseksi.

Yhteistyö alkoi Piiroinen Oy:n aloitteesta, kertoo Lunawoodin markkinointijohtaja Maija Masalin.

– Heillä oli tarve ja meiltä löytyi ratkaisu, vaikkakaan ei suoraan tuotteistostamme, vaan niiden valmistuksessa syntyvästä sivuvirrasta.

Yhteistyön kautta syntyneet penkkirakenteet ovat Masalinin mukaan hyvä esimerkki kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

– Olemme valmistaneet kymmenisen vuotta lämpöpuukomposiitti TWPC:tä lämpöpuukuidusta. Lisäksi toimitamme kuitua pellettituotantoon, Masalin kertoo.

– Tämä Olympiastadionin projekti on osoitus siitä, että lämpöpuukuidulle voi tulevaisuudessa olla käyttöä muissakin sovelluksissa.

Lunawoodin tehtaat sijaitsevat Iisalmessa, Kaskisissa ja Joensuussa. Pääkonttori on Lahdessa.

Kommentoi