Pääkirjoitus: Korona saapui taas Ylä-Savoon - epäonninen kunta on jälleen Kiuruvesi

Kasvomaskeja on monenlaisia. Arkisto / Pasi Antila

Kari Angeria

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuntakohtaisista koronatilastoista kävi keskiviikkona ilmi, että Kiuruvedellä on havaittu uusi koronavirustartunta. Vielä toissapäivänä Kiuruveden tartuntaluku oli 34 ja keskiviikkona luku oli noussut 35:een.

Myös koko Pohjois-Savon alueella on tullut ilmi uusia tartuntoja. Koko maassa tartuntojen määrät ovat periaatteessa tuplaantuneet muutamassa päivässä, vaikka luvut vielä suhteellisen pieniä ovatkin. Tartuntojen nousu voi kuitenkin tapahtua nopeasti ja eksponentiaalisesti, kuten on meillä ja maailmalla nähty.

Tartuntojen määrän kasvaminen oli jossain määrin odotettavissa, mutta monet arvelivat, että se tapahtuisi vasta, kun ihmiset ovat palanneet lomilta töihin ja lapset kouluihin. Nyt tartuntamäärät ovat kasvussa jo ennen arkeen palaamista ja sen on erityisen huolestuttavaa. Kun viruspesäkkeitä kytee jo nyt, on viruksella otollisemmat olosuhteet levitä, kun ihmisten lähikontaktit lisääntyvät.

Kiuruvesi on joutunut tähän mennessä kärsimään eniten Ylä-Savon kunnista. Toivoa sopii, että kunnassa on otettu opiksi aikaisemmista virheistä. Vanhainkodeissa on syytä tarkistaa vielä kerran, että varotoimet ovat käytössä. Vanhuksille ja omaisille tilanne on ymmärrettävästi äärimmäisen vaikea vaikea.

Tartuntojen taustalla on ihmisten varomattomuus, liikkuminen ja se, että tapahtumia ja kokoontumisia on alettu taas järjestää. Näiden suhteen on nyt syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Suomeen ei kaivata uusia koronalinkoja.

Monelle oli henkisesti tärkeää, että kesällä pystyi hetkeksi hengähtämään tiukoista arjen varotoimista. Nyt niihin on syytä palata.

Keskustelu