Pääkirjoitus: Pääministeri Marinin suosion salaisuus on Suomen poliittisen lähihistorian nerokkain silmänkääntötemppu

Sanna Marinin hallituskaudella koronakriisiä on hoidettu terveys edellä. EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Kari Angeria

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hänen hallituksensa nauttivat tällä hetkellä poikkeuksellista suosiota Suomessa. Marinin suosion takana ei ole koronakriisin taitava hoitaminen, vaan nerokas poliittinen manööveri, joka hakee vertaistaan Suomen lähihistoriasta.

Marin on saanut itsensä ja hallituksen näyttämään kansan ja median silmissä hyvin pätevältä. Kyseessä on kuitenkin taitava silmänkääntötemppu. Koronakriisin alkaessa tehdä tuhojaan maailmalla kansa ja media vaativat kovempia keinoja kriisin torjunnassa, kunnes valtioneuvosto yhdessä tasavallan presidentin kanssa totesi poikkeusolot viime hetkellä.

Sama toimintamalli on toiminut niin maskiasiassa kuin ulkomaan lentoliikenteessä. Hallitus Marinin johdolla odottaa, että media vaatii toimenpiteitä, ja sen jälkeen toteuttaa ne jälkijunassa. Ulospäin malli näyttää harkinnalta ja viisaudelta, kuten pääministeri sitä perusteleekin. Toiminta on kuitenkin pohjimmiltaan reaktiivista eikä sillä saavuteta parasta mahdollista tulosta poikkeusoloissa. Hallitus reagoi olemassa olevaan tilanteeseen ja yleiseen mielipiteeseen, toimii sen mukaan ja kerää irtopisteet. Kansa hurraa ja suosio kasvaa, joku sanoisi populismia.

Toinen toimintatapa olisi ollut Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ehdottaman "nyrkin" perustaminen. Keskeiset päättäjät ja asiantuntijat olisivat perustaneet ryhmän tai toimielimen, jolla olisi ollut käytössään paras ja ajantasaisin tietoa. Se todennäköisesti olisi tehnyt päätöksiä ennakoiden. Tässä mallissa Marinin hallitus ei olisi näyttänyt niin hyvältä, koska päätöksiä olisi pitänyt perustella kansalle ja medialle. Nyt ei tarvitse. Kansa ja media perustelee päätökset etukäteen ja hallitus pääministerin johdolla toteuttaa ne.

Nerokasta politiikkaa.

Kommentoi