Päivö-myrskyn jälkiä raivattiin Savossa koko yö – poliisi kiittelee vastuullisuutta ja pelastajat omatoimista auttamista

Päivö-myrsky kaatoi illalla torikojuja Kuopion torilla. Laura Ruuskanen

Petri Karvinen

Tiistai-iltana Savoon saapunut Päivö-myrsky aiheutti pelastajille kiireitä halki Savon Sanomien levikkialueen. Ensimmäiset myrskyyn liittyvät hälytykset tulivat Keski-Savossa iltaseitsemältä, minkä jälkeen rankkasateet ja myrskytuulet etenivät hiljalleen aina Ylä-Savoon saakka.

Pohjois-Savossa tehtäviä kertyi illan ja yön mittaan noin 250. Suurimmaksi osaksi kyse oli teille ja sähkölinjoille kaatuneista puista.

– Jonkin verran oli myös peltikattojen repeämisiä ja veneiden irtoamisia kiinnityksistään. Eniten tuhoja oli Viitostien itäpuolella, etenkin Rautavaaralla ja Koillis-Savossa, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palopäällikkö Petteri Hynönen kertoo.

Henkilövahinkoja ei nähty. Itä-Suomen poliisin komisario Sami Joutjärvi arvelee syyksi sen, että ihmiset ottivat varoitukset vakavasti eivätkä liikkuneet myrskyn aikaan vaarallisilla paikoilla.

Poliisin yössä myrsky ei näkynyt Joutjärven mukaan millään tavalla. Virka-apupyyntöjä esimerkiksi liikenteenohjaukseen ei tullut, vaikka useita teitä oli poikki siellä täällä.

– Liikenne oli vähäistä ja katkenneet väylät sellaisia, joilla pelastuslaitos tuli itsekin toimeen. Jos ihmiset eivät olisi noudattaneet suosituksia pysyä kotonaan illalla ja yöllä, tilanne olisi voinut olla kannaltamme toinen, Joutjärvi sanoo.

Pieksämäen päivystävän palomestarin Jukka Ylösen mukaan puunraivaustehtäviä oli "niin paljon, että piti olla koko ajan menossa". Hänen mukaansa tehtäviin oli kuitenkin helppo varautua, koska myrsky saapui etelästä kellontarkasti ennusteiden mukaan.

Keski-Savossa kovin myräkkä oli ohi jo puoliltaöin. Varkauden päivystävä palomestari Harri Paunonen kiittelee kansalaisten omatoimista raivausintoa etenkin haja-asutusalueilla.

– Esimerkiksi Kangaslammilla moottorisahat pörisivät usein jo silloin, kun me vasta saavuimme paikalle. Siitä oli suuri apu, Paunonen sanoo.

Maakunnan pohjoisosista Päivö-myrsky poistui aamuyöllä. Ylä-Savon päivystävä palomestari Harri Laukkanen kertoo viimeisten tehtävien päättyneen viiden maissa.

Iisalmen satamassa Päivö uhkasi upottaa rannan ja laitureiden veneitä, mutta tilanteista selvittiin säikähdyksellä.

– Juuri nyt päällä on tehtävien toinen aalto, kun ihmiset ovat heränneet ja ajelleet töihin. Raivattavaa puutuhoa ilmenee varmasti pitkin aamu- ja iltapäivää.

Kommentoi