Kiuruveden koronahoivakodin omaiset ja asukkaat tiedon puutteessa - vanhukset eristetty vasta viime tiistaina

Attendo Kallionsydämen hoivakodin pihalla oli lauantaina lippu puolitangossa. Vuokko Nissinen

Kari Angeria

– Hoitajat eivät kerro juuri mitään, vaikka olen yhteyshenkilö. Se on todella hurjaa, kertoo omainen, jonka ikääntynyt äiti on Attendon Kallionsydämen hoivakodissa Kiuruvedellä.

Ylä-Savon soten kuntayhtymän johtava lääkäri Anssi Uutela kertoi perjantaina, että kolme hyvin iäkästä asukasta on menehtynyt virukseen hoivakodissa Ylä-Savon soten alueella. Yksikössä on useita tartuntoja, joita on todettu henkilökunnalla ja asukkailla. Iisalmen Sanomat on vahvistanut useasta luotettavasta lähteestä, että kyseessä on Attendon Kallionsydämen hoivakoti.

– Olemme valinneet linjan, että virkavelvollisuuden nojalla kommentoimme vain niitä asioita, mistä on aikaisemmin tiedote on annettu. Tiedot menevät hyvin vahvasti yksityisyyden suojan piiriin, Ylä-Savon soten Anssi Uutela kommentoi tietoa.

Attendon niukkaa tiedotuslinjaa kuvaa se, että omainen kertoo kuulleensa vanhainkodissa menehtyneestä henkilöstä ensimmäisen kerran asiakkaaltaan.

– 12.3 tuli hoivakodista tekstiviesti, että astuu voimaan vierailukielto. Muuta virallista tietoa hoivakodista ei ole tullut. Kaikille yhteyshenkilöille olisi pitänyt tulla tiedote tilanteesta.

Attendon viestintäjohtajan Susanna Paloheimon mukaan koronatartuntatilanteissa hoivakoti on yhteydessä omaisiin, jos hoivakodissa asuvalla läheisellä on tartuntaepäily.

– Kuitenkin jokaiselle Attendo-kodissa asuvan läheiselle on lähtenyt arjestamme korona-aikana kertova kirje tällä viikolla. Olen hyvin pahoillani, että kirjeen lähettäminen vei liian kauan, Paloheimo sanoo.

Ulkomailla koronavirus on tehnyt pahaa jälkeä juuri vanhainkodeissa. Yhdysvalloissa ja Espanjassa virukseen on kuollut kymmeniä ihmisiä samoissa vanhustenkodeissa. Suomen hallitus kertoi poikkeusolojen julistamisesta 16.3., ja virus oli jo sitä ennen levinnyt Suomessa.

– Kallionsydämessä asukkaat eristettiin omiin huoneisiinsa vasta tämän viikon tiistaina eli 31.3. Siihen saakka hoivakodissa oli saanut kulkea vapaasti, omainen kertoo.

Hänen äitinsä oli vielä edellisenä päivänä liikkunut yhteisissä tiloissa.

– Hän oli mennyt katsomaan televisiota yhteisiin tiloihin ja hoitaja oli tullut häätämään omaan huoneeseen, että enää ei saa liikkua.

– Syyksi eristämiseen oli sanottu, että potilailla on kuumetta. Minua ihmetyttää, että asioita ei kerrota suoraan edes kodin asukkaille.

Paloheimo ja Uutela eivät kommentoi eristystietoa tai päivämääriä.

Hoivakodissa ruoka on tehty ennen itse. Nyt ruoka tulee muualta ja kertakäyttöastioissa.

– Niin moni on kuollut maailmalla koronaan ja vasta tällä viikolla hoivakodissa on alettu kovempiin toimiin, omainen sanoo.

Vanhuksia ei ole kuitenkaan esimerkiksi lukittu omiin huoneisiinsa. Paloheimon mukaan ilman lääkärin nimenomaista päätöstä huoneiden ovia ei saa lukita eli rajoittaa asukkaan liikkumista.

– Vanhus voi lähteä hakemaan vaikka pyyhettä käytävältä, kun ei ole selvästi sanottu, mikä on tilanne. Pysy huoneessa ja paina nappia, jos tarvitset jotain, omainen sanoo.

Attendon Kallionkylän hoivakodissa oli lippu puolitangossa lauantaina.

–  Äiti sanoi minulle puhelun lopussa, että ”Tein eilen Jumalan kanssa sopimuksen, että olen valmis lähtemään, jos aika on, mutta aamulla minusta tuntui, että ei se minun aikani vielä ole.”

Iisalmen Sanomat tavoitteli lauantaina juttuun myös Kalliosydämen hoivakodin johtajaa Mari Koivistoista, mutta häntä ei tavoitettu.

Kommentoi