Salibandyseura ryhtyy vapaaehtoistyöhön ruokakassiavussa yhdessä seurakunnan kanssa: "Hienoa, jos pystytään näin jeesaamaan"

Apua tarvitseva voi ottaa yhteyttä Iisalmen seurakunnan nuorisotyön päivystysnumeroon ja siellä kirjataan ylös ostoslista. Anni Nieminen

Anni Nieminen

Salibandyseura FBI ja Iisalmen seurakunnan nuorisotyö alkavat yhdessä tarjota apua kaupassa käyntiin.

– Tämä lähti meillä ihan siitä, että halutaan helpottaa ikäihmisten elämää. On hienoa, jos pystytään tällä tavoin jeesaamaan, kertoo urheiluseuran puheenjohtaja Jukka Hakola.

Käytännössä palvelu toimii siten, että apua tarvitseva ottaa yhteyttä Iisalmen seurakunnan nuorisotyön päivystysnumeroon.

Siellä kirjataan ylös ostoslista. Seuraavana päivänä vapaaehtoiset hakevat ostoksiin kuuluvan rahan, käyvät kaupassa ja​ toimittavat tuotteet sekä vaihtorahat kotiovelle yhteisesti sovittuna ajankohtana.

Lähempää kontaktia avuntarvitsijaan ei oteta, mutta toki kauempaa varmistetaan, että avun tarvitsija myös hakee kassin ovelta.

Avun konkreettiset tuojat ovat vapaaehtoisia FBI:n pelaajia, toimihenkilöitä tai seurakunnan nuorisotyönohjaajia. Mukaan voi ilmoittautua vielä lisää vapaaehtoisia. Vapaaehtoinen ei voi kuulua itse riskiryhmään.

Seurakunnan johtava nuorisotyöntekijä Jouni Vuorijärvi kertoo, että hygienia-asiat on muutenkin mahdollisimman tarkasti varmistettu.

– Kaikki käyttävät esimerkiksi kertakäyttökäsineitä, hän toteaa.

– Kaikessa seurataan myös tarkasti viranomaisohjeita. Nyt valmius tähän apuun on, ja jos toimintaohjeet muuttuvat, sen mukaan tehdään.

Vuorijärvi on kiitollinen siitä, että seura otti yhteyttä.

– Yhteistyötä on tehty aiemminkin, mahtavaa, että aloite tässä lähti heiltä. Hienoa on sekin, että kaikki avun vapaaehtoiset tunnetaan ja tiedetään luotettaviksi.

Apu on avun tarvitsijoille ilmaista, mutta vapaaehtoiset saavat korvausta bensakuluihin.

Auttaminen on tarkoitettu riskiryhmäläisille, mutta ei ketään suljeta poiskaan.

– Apua voi tarvita esimerkiksi lapsiperhekin. Jokaisen soittajan tilanne kysytään puhelimessa, Vuorijärvi sanoo.

 

Apua saa pyytää Iisalmen seurakunnan nuorisotyön päivystysnumerosta 044 7335299 arkisin kello 9-17.

Puhelimeen vastaavat seurakunnan nuorisotyönohjaajat.

 

Iisalmen seurakunta etsii myös lisää vapaaehtoisia varsinaisen ruoka-avun viemiseksi kotiovelle.

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevat riskiryhmiin kuuluvat, yli 70-vuotiaat ja oireilevat, eivät tällä hetkellä voi tulla noutamaan itse seurakunnan ruoka-apua, hankkia itse lääkkeitä tai erilaisia tarvikkeita.

- Seurakunnan diakoniatyön tehtävänä on auttaa niitä, joiden hätä on suurin tai joita ei muulla tavoin auteta. Vapaaehtoisia tarvitaan avun viemiseksi kotiovelle heille, joille ei ole nyt mahdollista apua muuten saada, seurakunta tiedottaa.

Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua, mikäli on alle 70-vuotias, ei ole vastikään eli 14 vuorokauteen palannut ulkomailta, ei kuulu riskiryhmään tai ole flunssaoireinen.

Ilmoittautuminen tapahtuu verkossa osoitteessa vapaaehtoistyo.fi/iisalmi, joka on kirkkopalveluiden ylläpitämä palvelu.

Palvelu edellyttää rekisteröitymistä, jonka jälkeen voi ilmoittautua tehtävään.

Vapaaehtoistehtävät ovat pääasiallisesti maanantaina järjestettävän ruoka-avun viemistä kotiovelle.

Iisalmen kaupunki ja Ylä-Savon sote saattavat tarjota ajoittain tehtäviä Iisalmen seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöille.

Keskustelu