Ylä-Savon investoidaan liukuhihnalta – PeeÄssän uusi S-Market tekee 825 euroa asukasta kohden

Genelecin laajennuksessa nauhaa leikkaamassa Ritva Leinonen, Pekka Nissinen, Annika Hujanen ja Siamäk Naghian. Pirjo Nenola

Kari Angeria

Iisalmen Sanomat on viime aikoina kertonut poikkeuksellisen paljon uutisia investoinneista Ylä-Savoon. Teimme aiheesta myös puheenaihe-sarjan (31.1-2.1). Ylä-Savon vilkasta investointitahtia katsoo usein täällä paikan päällä liian läheltä, silloin ei näy kuinka poikkeuksellisesta asiasta on kyse Suomen maakuntien nurkalla olevalle alueelle.

Warkauden lehti haastatteli viime viikolla Marko Luokkasta, joka on Andritz Oy:n Varkauden uusi paikallisjohtaja. Nimi ei välttämättä sano täällä Ylä-Savossa paljoakaan, mutta Andritz Oy:n globaali liikevaihto on 6 miljardia ja yritys on erikoistunut sellu-, paperi- ja voimalaitosteollisuuden kattilalaitosprojekteihin.

Luokkanen sanoi haastattelussa, että "Hän näkisi mielellään ”Keski-Savo-ilmiön”, Pohjanmaan tai Ylä-Savon tyyliin". Yläsavolaisia tietenkin lämmittää, että Varkaudesta käsin kehutaan. Kehu ei ole turhaa, sillä ilmiö on totta.

Ponssen, Olvin ja Genelecin laajennuksista on totuttu jo uutisoimaan muutaman vuoden välein. Investointeja tehdään kuitenkin myös lukuisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Ne kertovat luottamuksesta alueen elinvoimaan ja tulevaisuuteen.

Myös kauppa luottaa alueen menestykseen. Iisalmi on saamassa Motonetin ehkä jo tämän vuoden lopulla. Pielavedelle valmistuva 3,3 miljoonaan euron uusi S-Market kertoo taas PeeÄssän uskosta alueeseen. Noin 4 000 asukkaan Pielevedellä investointi tekee 825 euroa asukasta kohti. Se on huomattava summa.

Investoinnit kertovat taloudellisesta toimeliaisuudesta, uskosta tulevaan ja yrittäjähengestä. Niiden varaan on hyvä rakentaa menestyvää Ylä-Savoa jatkossakin.

Keskustelu