Iisalmessa koronavirusepäily – tartunnasta ei varmuutta, kotona karanteenissa

Matkalta palanneelle iisalmelaiselle tuli flunssaoireita. Viimeisimpien ohjeiden mukaan hänestä on otettu koronavirusnäyte. Kuvituskuva arkistosta. Riikka Kaakkurivaara

Petra Husu, Tarja Tikkanen

Ylä-Savon soten infektiolääkärin ja tartuntatautivastaavan Victoriia Kudrinan mukaan Ylä-Savon alueella on tähän mennessä tullut esiin tapaus, jota epäillään koronavirukseksi.

Aluksi tiedossa oli, että koronavirusepäily koskee iisalmelaisen Italiassa matkustaneen naisen flunssaoireita. Torstaina aamulla tieto tarkentui, että koronavirusnäyte on otettu kahdelta henkilöltä, keski-ikäiseltä, Italiassa matkustelleelta iisalmelaispariskunnalta.

 

 

Koronavirusnäyte otettiin Kudrinan mukaan viimeisimmän, keskiviikkona terveydenhuollolle annetun ohjeistuksen mukaan.

Tutkimukset ovat vielä kesken, eikä tartunnasta ole toistaiseksi varmuutta. Tuloksen valmistuminen kestää muutaman päivän.

 

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on saanut Kudrinan mukaan Kuopion yliopistolliselta sairaalalta (KYS) ohjeistuksen, jonka mukaan toimia.

Ohjeistusta on päivitetty ahkerasti sitä mukaa, kun sairaudesta on kantautunut lisää tietoa.

Keskiviikkoiltapäivällä voimassa olleen ohjeistuksen mukaan henkilön kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos hänellä täyttyvät seuraavat kaksi kriteeriä: akuutti hengitystieinfektio sekä oleskelu riskialueella 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

– Akuutti hengitystieinfektio voi olla vaikka äkillinen kuume, yskä ja hengenahdistus. Myös oleskelutiedot ratkaisevat eli se, onko oleskellut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tietyillä alueilla, Kudrina sanoo.

Riskialtiiksi alueiksi oli keskiviikkona määritelty Manner-Kiina (poislukien Honk Kong, Macao ja Taiwan), Etelä-Korea, Iran sekä Italiasta Veneton, Piemonten sekä Emilia-Romagnan alueet.

Kudrinan mukaan raja on toistaiseksi vedetty siihen, että oireettomia epidemia-alueilla oleilleita ei ainakaan vielä tutkita.

– Tarkemmat tutkimukset aloitetaan, jos kaksi aiemmin mainitsemaani kriteeriä täyttyvät tai vaihtoehtoisesti jos henkilö on ollut kahden viikon sisällä lähikontaktissa varmistetun koronaviruskantajan kanssa, Kudrina toteaa.

 

Myös niitä, joilla on alkanut äkillinen hengitystieinfektio tämän viikon tiistaina tai sen jälkeen ja jotka ovat olleet kontaktissa sairastuneisiin, kehotetaan olemaan puhelimitse yhteydessä päivystysnumeroon.

– Pyydämme yhteydenottoa puhelimitse, jottei mahdollinen tartunta leviäisi enempää, Kudrina sanoo.

Hänen mukaansa on vielä epäselvää, millä kaikilla tavoin koronavirus leviää ihmisestä toiseen. Kudrina epäilee, että käynnissä olevat hiihtolomat lisäävät leviämisriskiä.

– Kyllä meillä huoli on, kun ihmiset matkustavat nyt paljon. Mitään matkoitusrajoituksia ei kuitenkaan ole annettu, Kudrina toteaa.

 

Esimerkiksi Iisalmen sairaalassa on jo varauduttu tilanteeseen, jossa koronaviruksen saanut henkilö kävelee ovesta sisään.

– Kaikille henkilökunnan jäsenille on varattu muun muassa hengityssuojat tätä tilannetta varten. Tarkempia tutkimuksia suoritetaan tällä hetkellä vain KYS:issä, johon potilas tällaisessa tapauksessa ohjataan.

Kudrinan mukaan koronaviruksen vaarallisuudesta on vielä vaikea antaa tarkkaa arviota, koska koko sairaudesta on tiedetty vasta pari kuukautta.

– Näyttäisi siltä, että esimerkiksi niin sanottu sikainfluenssa olisi koronaa vaarallisempi. Koronaa on toisaalta tutkittu vasta muutama viikko, Kudrina muistuttaa.

Hänen mukaansa koko Suomessa ja Ylä-Savossa odotetaan nyt jännittyneinä, mitä tuleman pitää.

– Seuraamme tilannetta ja odotamme, mikä tilanne on lomien jälkeen, Kudrina toteaa.

 

 

Juttua on muokattu 26.2. klo 22.00 korjaamalla Ylä-Savon sairaanhoitopiiri muotoon Ylä-Savon sote-kuntayhtymä.

Jutun alkua muokattu 27.2. klo 10.48 uudella tiedolla, että kyseessä on pariskunta.

Keskustelu