Mä en kiusaa -kampanja palkittiin Hengenpuhaltaja-palkeilla – kampanja jatkuu ja laajenee työhyvinvointiin

Auli Vaalama, Maarit Tikkanen ja Johanna Kainulainen ottivat vastaan päätoimittaja Kari Angerialta Hengenpuhaltaja-palkeet. Tarja Tikkanen

Tarja Tikkanen

– Tästähän me saamme hienosti lisäpontta lähteä viemään kampanjaa eteen päin, Mä en kiusaa -kampanjan aktiivit Auli Vaalama, Maarit Tikkanen ja Johanna Kainulainen iloitsivat.

He ottivat maanantaina Kiuruvedellä vastaan Iisalmen Sanomien vuotuisen Hengenpuhaltaja-tunnustuksen ja siitä palkinnoksi palkeet.

– Toisista välittämisessä on tämänkin alueen voima. Kiusaamisen vastainen työ on osaltaan vaikuttamassa siihen, että kaikista pidetään huolta, päätoimittaja Kari Angeria totesi palkitsemisperusteita.

Kiusaamista ehkäisevä kampanja sai alkunsa Auli Vaalaman aloitteesta vuonna 2018.

Vaalama oli lukenut sosiaalisesta mediasta vakavista koulukiusaamistapauksista ja hänellä heräsi vahva halu vaikuttaa asioihin tavalla tai toisella. Vaalama kutsui mukaan muitakin ja kampanja lähti liikkeelle kolmen naisen yhteisvoimin.

– Tavoitteenamme oli, että kiusaamiseen kiinnitettäisiin huomiota jo ennen kuin sitä ehtii tapahtua. Halusimme kampanjan kautta tuoda myös esiin kiusaamista kokeneiden tarinoita, Johanna Kainulainen kertoo.

Mä en kiusaa -nettisivujen(maenkiusaa.fi) kautta kuka vain voi liittyä mukaan ja kertoa kokemuksistaan. Sivusto tarjoaa myös käytännön apua ja tukea kiusaamista kohtaaville.

Kampanja on levinnyt reilun vuoden olemassa olonsa aikana tehokkaasti sosiaalisessa mediassa. Haasteeseen on vastannut iso joukko ihmisiä ja yhteisöjä eri puolilta Suomea. Mukaan on liittynyt niin yksityisiä ihmisiä kuin yrityksiä ja yhteisöjä, harrasteryhmiä, vanhempainyhdistyksiä, kouluja, luokkia ja julkisuuden henkilöitä.

Tavoitteena on, että kampanjaan osallistuvat lasten ja nuorten tunnistamat idolit toimivat kiusaamisen vastaisina lähettiläinä ja kannustavat hyvään kaveruuteen ajatuksella ”Minäkään en kiusaa”.

Kampanjan suojelijana viestiä on vienyt eteen päin ex-freestylehiihtäjä, nykyinen FightBack -yrittäjä Pekka Hyysalo. Kummeina toimivat kampanjan kotipaikkakuntaa edustavat pyörätuolitenniksen ammattilaispelaaja Taneli Tenhunen ja jalkapalloilijat Ilmari Niskanen ja Berat Sadik.

Muitakin tunnettuja nimiä löytyy tukijoiden listalta, kuten Steve’n’ Seagulls ja kuopiolainen Turmion kätilöt -yhtye sekä Boston Collegessa pelaava jääkiekkoilija Aapeli Räsänen, SavoVolleyn johtohahmo Lelu Ojansivu sekä maalivahti Lukas Hradecky, nyrkkeilijä Amin Asikainen, kirjailija Salla Simukka, muusikko Kari Vepsä ja hiihtäjä Mari Eder.

Myös Iisalmen Sanomat on yksi kampanjan tukijoista.

– Asia on koskettanut laajasti koko maassa. Ihmiset todella toivovat, että kiusaamiseen voitaisiin puuttua tehokkaasti ja ennaltaehkäisevästi jo hyvissä ajoin, Kainulainen sanoo.

Myös koulut ja päiväkodit ovat ottaneet kampanjan hyvin vastaan.

– Kiuruvedellä esimerkiksi Nivan koulussa on oppilaiden kanssa ollut keskusteluja aiheesta ja päiväkodit ovat järjestäneet lasten kanssa kaveriasioihin ja kiusaamiseen liittyvää toimintaa, Kainulainen kertoo.

Mä en kiusaa -kampanja huipentui viime syksynä kampanjaviikkoon ja Kiuruveden Musiikinystävät ry:n järjestämään hyväntekeväisyyskonserttiin. Tuotto lahjoitettiin paikalliseen nuoriso- ja mielenterveystyöhön.

Kampanja jatkuu edelleen. Tällä hetkellä se toimii matalan kynnyksen kohtaamispaikan, Kiuruveden Varapäre ry:n alaisuudessa, mutta edelleen samojen vetäjien voimin. Teemaa laajennetaan työelämään ja työhyvinvointiin. Tämäkin vuosi huipentuu nuorille suunnattuun konserttiin.

TAUSTA:

Iisalmen Sanomat on antanut Hengenpuhaltaja -tunnustuspalkinnon vuodesta 2001 lähtien. Palkintoon kuuluu käsityönä tehdyt palkeet, jotka valmistaa kouvolalainen Raimo Kinnunen. Kinnunen ei ole aivan ensimmäistä kertaa asialla, kun palkeet on tehty.

– Olen tehnyt niitä nyt tarkalleen 5 478 kappaletta.

Kinnunen arvostaa suomalaista osaamista. Sen vuoksi palkeiden raaka-aineetkin ovat lähtöisin Suomesta.

Raimo Kinnusta jututetaan laajemmin Iisalmen Sanomissa ensi viikolla.

Palkitseminen

Ylä-Savon Hengenpuhaltaja

Palkinnolla halutaan nostaa esille alueellinen hanke tai ihminen, joka on toiminnallaan vaikuttanut positiivisesti yhteishengen kehittämiseen.

Aiemmin palkitut:

2018 Mervi Narinen

2017 Pekka Heikkinen

2016 Iisalmen Peli-Karhut

2015 Perheentalo-yhteistyö

2014 Iisalmen kaupungin tekninen keskus

2013 Haapaniemen Matkailu Oy

2012 Katri Niskanen

2011 Iisalmen Naisvoimistelijat

2010 Jussi Patronen

2009 Matti Notko

2008 Matti Pehkonen

2007 Heikki Passiniemi

2006 Ismo Apell

2005 Eero Pitkänen

2004 Iisalmen Visa

2003 Halavatun Papat

2002 Mervi Vidgrén

2001 Profile component Oy

Keskustelu