Petteri Tikkaselle Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen sai elämäntyöstään arvostetun Puupäähattu-palkinnon. Arkistokuva. Pirjo Nenola

Anni Nieminen

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt Puupäähattu-palkinnon iisalmelaiselle Petteri Tikkaselle.

Tikkanen tunnetaan erityisesti Kanervan ja Eeron kasvutarinoista, joista viimeisin, Eeron aikuistumisesta kertova Eka kerta ilmestyi 2017.

Tikkaselta on julkaistu 14 sarjakuvateosta, ja hänen taidettaan ja kuvitustöitään on ollut laajasti esillä lehdissä. Töitä on ollut esillä myös kymmenissä eri näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.  Sarjakuvakirjoja on käännetty muun muassa ranskaksi ja saksaksi.

– Tikkasen töissä korkea ja matala ovat samalla viivalla. Hänen kasvuvuosinaan lukemansa kaikentasoiset sarjakuvat ovat suodattuneet omaperäiseksi ilmaisuksi. Tikkasen aiheissa kauhu, erotiikka, huumori ja pohdiskelu vuorottelevat sopusuhtaisesti. Piirrosjälki on hyvin voimakasta, hän ei piirrä kuvia täyteen vaan suosii ilmavampia ratkaisuja. Viivankäyttö on harkiten työstettyä, sulavaa ja lennokasta, todetaan palkinnon perusteluissa.

Tikkanen tunnetaan myös Black Peider -hahmostaan, jota voisi parhaiten kuvailla monisyiseksi musiikilliseksi performanssiksi.

Black Peiderin tarinaa on saatu seurata myös sarjakuva-albumeista.

Vuonna 1975 syntynyt Tikkanen on palkittu useaan otteeseen. Kemin valtakunnallisen sarjakuvakilpailun hän voitti kahdesti peräkkäin. Taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -palkinto, paras graafikko, myönnettiin 2006. Sarjakuva-Finlandian Tikkanen sai 2010 albumista Eero.

Koulutukseltaan Tikkanen on taiteen maisteri.

Tunnettu taiteilija on myös suosittu ja taitava sarjakuvanteon opettaja.

– Hän on erinomainen esimerkki oman uransa avaajasta, positiivisesta hengen nostattajasta, jonka teot kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Kommentoi