Poliisi varoittaa: Yläasteikäiset välittävät ja käyttävät opioidilääkkeitä huumeina Iisalmessa – "Nyt toivoisin vanhemmilta ryhtiliikettä"

Kuvituskuva. Aake Roininen

Taneli Arponen

Iisalmessa some-poliisina toimiva vanhempi rikoskonstaapeli Mika Repo varoittaa Facebookissa vanhempia iisalmelaisnuorten keskuudessa leviävästä huolestuttavasta ilmiöstä.

Poliisi on saanut Revon mukaan tietoonsa, että yläasteikäisten lasten porukoissa on alettu välittää huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, kuten Panacodia, Tramalia, Concertaa ja kolmiomerkittyjä lääkkeitä.

Tiedoksi Iisalmelaisten ylä-asteikäisten lasten vanhemmille!! Poliisi on saanut tietoonsa, että Iisalmessa on...

Julkaissut Mika Repo Sunnuntaina 17. helmikuuta 2019

Esimerkiksi Panacod sisältää vaikuttavana aineena paracetamolin lisäksi kodeiinia, joka on opioideihin kuuluva lääkeaine. Kodeiini muuttuu maksassa morfiiniksi ja sitä käytetään siksi myös päihdyttävänä aineena.

Tramal puolestaan sisältää tramadolia, joka niin ikään on opioidi. Se on vaikutuksiltaan vielä kodeiiniakin voimakkaampi. Molemmat voivat aiheuttaa myös riippuvuutta.

Revon mukaan lapset käyttävät opioideja yhdessä alkoholin kanssa. Päihdelinkki-sivuston mukaan opioidien sekakäyttö alkoholin kanssa on erittäin riskialtista, sillä aineet tehostavat toistensa vaikutuksia. Silloin yliannostuksen riski kasvaa.

Opioidien yliannostus voi johtaa Päihdelinkin mukaan hengitysteiden lamaantumiseen, joka on yleisin välittömän opioidimyrkytyksen kuolemaan johtava syy.

– Nyt toivoisin vanhemmilta ryhtiliikettä siihen suuntaan, että seurataan mitä ja missä se oma nuori puuhailee. Ei pidä sokeasti vain luottaa, Repo muistuttaa kirjoituksessaan.

Kommentoi

Mainos: Iisalmen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty