Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskisuomalainen-konserni laajentaa suurkaupalla Kaakkois-Suomeen, osti 15 lehteä – Kangaskorpi: "Haluamme olla toimija, emme toiminnan kohde"

Mediatalo Keskisuomalainen Oyj laajentaa toimintaansa Etelä-Savoon, Etelä-Karjalaan ja Kymeenlaaksoon. Se osti perjantaina Länsi-Savo Oy -konserniin kuuluvien Kaakon Viestintä Oy:n ja ESV-Paikallismediat Oy:n koko osakekannan. Lisäksi kauppaan sisältyy Kouvolassa sijaitseva sanomalehtipaino kiinteistöineen.

Osakkeista maksettu velaton kokonaiskauppahinta on yhteensä noin 17,5 miljoonaa euroa. Kauppahinta on rahoitettu kassavaroilla ja nostetulla pankkilainalla.

Ostetun kokonaisuuden liikevaihto vuonna 2018 oli noin 49 miljoonaa euroa, käyttökate noin 5 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma noin 21 miljoonaa euroa.

Keskisuomalainen-konsernin liikevaihto nousee kaupan myötä liki neljännesmiljardiin euroon.

Kaupassa Keskisuomalainen Oyj:lle siirtyy Kaakon Viestintä Oy:n kuusi 5–7-päiväistä lehteä. Kaakon Viestintä Oy julkaisee Mikkelissä ilmestyvää Länsi-Savoa, Savonlinnassa ilmestyvää Itä-Savoa, Lappeenrannassa ilmestyvää Etelä-Saimaata, Kouvolassa ilmestyvää Kouvolan Sanomia, Kotkassa ilmestyvää Kymen Sanomia sekä Imatralla ilmestyvää Uutisvuoksea. Lisäksi yhtiöllä on digitaalista liiketoimintaa.

Kaupassa Keskisuomalainen Oyj:lle siirtyy ESV-Paikallismediat Oy ja sen yhdeksän yksipäiväistä paikallislehteä.

Yhtiön julkaisemia paikallislehtiä ovat Juvan Lehti, Virojoella, Miehikkälässä ja Ylämaalla ilmestyvä Kaakonkulma, Kangasniemen Kunnallislehti, vanhan Anjalankosken alueella Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa, Sippolassa, Kaipiaisissa ja Elimäellä ilmestyvä Keskilaakso,Luumäen Lehti, Puruvesi, Savitaipaleella, Taipalsaarella, Lemillä ja Suomenniemellä ilmestyvä Länsi-Saimaan Sanomat, Paikallislehti Joutseno sekä Mäntyharjulla ja Pertunmaalla ilmestyvä Pitäjänuutiset.

Kauppa nostaa Mediatalon julkaisemien lehtien määrän lähes 80:een. Keskisuomalainen-konserni kustansi ennestään 62 lehteä ja verkkomediaa. Tunnetuimpia lehtinimikkeitä ovat Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Itä-Häme, Iisalmen Sanomat, Warkauden Lehti, Aamuposti, Keski-Uusimaa, Uusimaa, Helsingin Uutiset, Länsiväylä, Vantaan Sanomat, Tamperelainen, Turkulainen, Uusi Lahti ja Suur-Jyväskylän Lehti.

Keskisuomalainen-konserni on Suomen suurin maakunta-, kaupunki- ja paikallislehtien kustantaja.

Keskisuomalainen-konsernin ja Kaakon Viestinnan sekä ESV-Paikallismedioiden muodostaman kokonaisuuden yhteen laskettu liikevaihto vuodelta 2018 on noin 247 miljoonaa euroa ja käyttökate noin 26 miljoonaa euroa. Keskisuomalainen Oyj:n pro forma (vertailukelpoinen) liikevaihto vuonna 2018 ilman Kaakon Viestintä Oy:tä ja ESV-Paikallismediat Oy:tä oli lähes 200 miljoonaa euroa.

Uusi konserni työllistää noin 6 300 työntekijää.

– Tässä kaupassa kohtasi meidän halumme ostaa ja omistajien halu myydä. Tämä on luonteva jatkumo yhtiön kasvustrategiassa, jossa etenemme vahvasti omaa polkuamme. Haluamme olla toimija, emme toiminnan kohde, toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.

Keskisuomalainen Oyj:llä on jo ennestään omaa liiketoimintaa Kaakon Viestinnän toiminta-alueella. Konserni kustantaa kahta kaupunkilehteä, Lappeenrannan Uutisia ja Imatralaista.

–Yritysosto vahvistaa asemaamme niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Kaakon Viestinnän tuotteet ja palvelut täydentävät erinomaisesti liiketoimintaamme. Kaakkois-Suomen alue yhtenäistää mediakarttaamme, joka yltää nyt pääkaupunkiseudulta keskiseen Suomeen ja Savoon saakka ja nyt myös itärajan tuntumaan, Kangaskorpi sanoo.

Kaakon Viestinnän toimitusjohtaja Juhana Tikka sanoo, että yhtiöllä ei ollut enää luontevaa suuntaa kasvaa yritysostoin.

–Tarvitsimme omaan kasvuumme isomman kumppanin. Uskomme, että tästä syntyy hyvä kokonaisuus asiakkaillemme ja henkilöstöllemme.

Keskisuomalainen Oyj aloittaa välittömästi synergiatyön, jossa haetaan tehokkaimmat toimintatavat ja parhaat käytännöt.

–Uusi ostettu liiketoiminta täydentää hyvin jo olemassa olevaa vahvaa kokonaisuutta, Kangaskorpi sanoo.