Omistajanvaihdosten määrä on romahtanut valtakunnallisesti. Mikä tähän mahtaa olla syynä? Niiden keinojen, millä maatalouden jatkuvuus saadaan turvattua, on löydyttävä nopeasti, jos haluamme tukea kotimaista ruoantuotantoa. Maatalouden kannattavuus ja alan yleinen imago vaikuttavat varmasti alan vetovoimaisuuteen. Itse olen huomannut ongelmaksi myös sen, etteivät luopujat ole valmiita päästämään tilasta irti tarpeeksi aikaisin luovuttaakseen sen jatkavalle sukupolvelle. Tällä hetkellä Suomessa maatalousyrittäjien keski-ikä on himpun alle 50 vuotta. Mitä taas tilojen kannattavuuteen tulee – niin siinä uudella hallituksella onkin töitä. Kilpailulaki on yksi väylä saada asiaan muutos. Rahan tulisi ketjussa jakautua tasaisesti jokaiselle portaalle, eikä painottua ketjun loppupäähän.
Aikaisemmin Suomessa on ollut käytössä luopumistukijärjestelmä, joka takasi maatilasta luopujalle taloudellisen tuen tilakaupan jälkeen. Luopumistukijärjestelmästä luovuttiin Suomessa vuonna 2018, jonka jälkeen sukupolvenvaihdosten määrä on dramaattisesti laskenut. Suomeen tulisi saada samankaltainen jatkuvuutta kannustava järjestelmä takaisin, jotta maatilojen sukupolvenvaihdosten määrät saataisiin nousuun.
Tilasta luopuminen voi tuntua maatalousyrittäjästä vaikealta, sillä onhan hän antanut suuren osan elämästään yritystoiminnan pyörittämiseen ja rutiineista irtautuminen on useimmiten vaikeaa. Tänä päivänä luopujilla voi olla vaihtoehtona jäädä tilalle töihin palkallisena työntekijänä, mikäli jatkajan kanssa saadaan tästä neuvoteltua. Tällöin tilan luovuttanut yrittäjä voi toimia hyvänä tukena aloittavalle yrittäjälle. Jos tilalle jääminen tuntuu luopujasta vaikealta ja työikää on vielä jäljellä, luopuja voi myös kouluttautua uuteen ammattiin tai jo olemassa olevalla koulutuksella ja kokemuksella hakeutua osaamisalansa töihin. Työkuntoiset entiset maatilalliset ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla osaamisensa ja työasenteensa vuoksi.
Miten jatkuvuus taataan niille tiloille, joilla ei ole innostunutta perillistä jatkamassa? Tähänkin kysymykseen tarvitaan ratkaisu, sillä jokaisen lopettaneen tilan myötä katoaa potentiaalia taivaan tuuliin. Yksi ilmoille heitelty ajatus, joka voisi toimia ratkaisuna on ”Maatilojen seuranhakusovellus”, jonka tarkoituksena olisi löytää maatilalle innostunut jatkaja. Sovelluksen kautta tilalliset ja tilan ostajat saisivat alustan, joka antaisi heille mahdollisuuden verkostoitua keskenään. Onnistuneita omistajanvaihdoksia sukupolvenvaihdosten ulkopuolelta on jo, mutta näitä rohkaisevia tarinoita tulisi saada enemmän esille.
Pohjois-Savon maakunnassa harjoitetaan paljon maa- ja metsätaloutta. Maa- ja metsätalous tuo Suomeen työpaikkoja yli 300 000 ihmiselle. Varsinkin pienemmissä pitäjissä maa- ja metsätalousyrittäjien tuoma raha palveluihin ja kuntaan on huomioitava tekijä pitäjän elinvoimaisuudelle. Omistajanvaihdoksilla ja ylipäätään alkutuotannon jatkuvuudella on suuri merkitys pitäjien elävyyteen. Ruoantuotannon jatkuvuus ei ole ainoastaan maataloussektorin murhe – se vaikuttaa meihin jokaiseen.
Kirjoittaja on MTK-Pohjois-Savon järjestöasiantuntija.