Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Urheiluseura liikunnan sykkeessä – Suomessa ollaan huolissaan yleisurheilun tilasta ja aivan syystä

Suomen Urheiluliiton SUL:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Riikka Pakarinen, Varkauden Kenttä-Veikoista lähtöisin oleva entinen kestävyysjuoksija, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja. Toimintahypoteesinaan yleisurheilun kärkitoimija haluaa kiertää yleisurheilun kenttää ja tavata mahdollisimman paljon yleisurheiluseuroja, niiden johtoa ja urheilijoita sekä tutustua olosuhteisiin, joita kunnat ylläpitävät.

Suomessa ollaan huolissaan yleisurheilun tilasta ja aivan syystä, siksi Pakarisen reissukierros urheiluseuroihin on hieno asia, sitä on kaivattu. Ruohonjuuritasolta kaikki alkaa, mukana koti, koulut, urheiluseura, oma kotikunta, myöhemmin opiskelupaikkakunta, samanhenkiset kaverit, omat viehtymykset omiin lajeihin.

Liikkumattomuus maksaa Suomelle 3 miljardia euroa vuodessa.

Kansallinen Olympiakomitea ei ole tällä hetkellä vahvimmillaan motivoimaan lapsia ja nuoria liikunnan- ja urheilun pariin. Suhteet urheiluseuroihin ovat ”pakolliset” ja teoreettiset, olisi ehkä vähän peiliin katsomisen paikka. Olympiakomitean tehtävä huippu-urheilussa ja niin edelleen ei aina yllä tarpeeksi hyvin ruohonjuuritasolle, rahan jako tapahtuu säädösten mukaan. Juuri tähän saumaan Pakarisen ohjelmajulistus sattuu hyvään saumaan. Yleisurheilua vaivaa itsetunnon puutos, emme ole tarpeeksi ylpeitä hienosta lajistamme, toisin kuin mahtavasti menestyneet joukkuelajit, jotka ovat aiheesta ylpeitä omasta lajistaan ja itsetunto on korkealla.

SUL:n puheenjohtaja Pakarinen näkee myös selvittämisen arvoisena asiana yksilölajien ja joukkuelajien välisen yhteistyön. Joukkuelajeissa on isommat harrastajamäärät ja tietyssä ikävaiheessa osa lapsista ja nuorista saattaa olla kiinnostunut myös yksilölajeista aitajuoksusta, pikajuoksusta, keihäänheitosta, seiväshypystä. Idoleja ja esikuvia löytyy Suomessa tällä hetkellä mukavasti. Nämä vinkit seura-aktiivien on hyvä huomata ja mahdollisesti innostaa uuteen lajiin. Lapsena ja nuorena kaikki kisaavat koulussa pituushypyssä, 60 metrin pikapyrähdyksessä. Oli mielenkiintoista lukea Teemu Selänteen pituushyppytuloksia koulun kisoista.

Yleisurheilun tilanne on osittain kaksijakoinen. Menestys viime vuonna yleisurheilun EM-kisoissa oli hyvä, neljä mitalia, joista kaksi kultaista sekä muutama pistesija. Kokonaistasomme yleisurheilussa ja lajin harrastajamäärät huolestuttavat. Edessä on suma arvokisoja 2023–2025.

Liikkumattomuus maksaa Suomelle 3 miljardia euroa vuodessa. SUL:n puheenjohtajan kierrokset urheiluseuroissa tämän ongelman ratkaisemiseksi ovat hyvä esimerkki. Toivottavaa olisi, että myös ylempien päättäjien tasolla oltaisiin aidosti kiinnostuneita tästä yhteiskunnan yhdestä ongelmasta, ja pidettäisi liikkumattomuus samalla viivalla.

Kirjoittaja on Iisalmesta.