Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Valinnoilla on väliä – Pitämällä huolta ympäristöstämme, pidämme huolta myös taloudesta ja ihmisistä

Jotkut sanovat, että vaalit ovat ihmisten parasta aikaa, eikä se niin pieleenkään mene. Vaalit saavat ihmiset miettimään vähän enemmän tätä maailmanmenoa ja keskustelu onkin ollut melkoisen vilkasta, oikeaa politiikan hurmos juhlaa!

Osa tuntuu siirtyvän pois nukkuvien puolueesta maamme tilanteen takia, mutta toiset taas tyytyvät painumaan sinne osoittaakseen, etteivät ole tyytyväisiä oikein minkään puolueen toimintaan. Niin ja sitten on tietysti myös he, joita ei vain kiinnosta.

Minusta vaalien aika on mielenkiintoista, mutta myös jännittävää niin hyvässä kuin pahassa. Edellinen eduskuntakausi on tuottanut jakautuneita mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

Mielipiteet ja kokemukset ovat ymmärrettäviä, mutta välillä tuntuu, että meitäkin koskettaneiden maailmanlaajuisten kriisien vaikutukset kauteen on meinattu unohtaa. Hyviä ja huonoja puolia varmasti löytyy, mutta itse koen kuitenkin valtavan arvokkaana työn, jota kauden aikana on tehty ilmaston ja ympäristön hyväksi.

Nyt katsotaan kuitenkin eteenpäin kaikkien lupaillessa parempaa huomista. Taloudellinen epävakaus painaa monien mieliä ja huoli siitä on valtavan samaistuttava. Omaan mieleeni kuitenkin hiipi pelko siitä, että tallataanko taas luonto rahan ja talouden jalkoihin?

Maapallo on meidän kotimme ja vastuu sen kantokyvystä on yhteinen. Taloutta pidetään oleellisena osana yhteiskunnan pohjaa ja kykyä toimia, mutta mitä me teemme, jos meillä ei ole mitään millä tuottaa rahaa?

Taloutemme on riippuvainen luonnosta. Sieltä saamme niin materiaaleja kuin ekosysteemipalveluitakin.

Luonnolla on arvo ilman meidän sille luomaa keinotekoista arvoa, joka ei kumma kyllä vastaa sitä riippuvuutta, joka meillä on luontoa kohtaan. Me emme pärjää ilman luontoa, mutta luonto pärjää ilman meitä.

Suomi ei ole vastuussa yksin, mutta meidän tehtävämme on etuoikeutetussa asemassa olevina, suhteellisesti hyvin suuripäästöisessä valtiossa asuvina kantaa oma kortemme kekoon. Ei unohdeta luontoa ja ilmastoa näissä vaaleissa, koska se on elinehtomme.

Pitämällä huolta ympäristöstämme, pidämme huolta myös taloudesta ja ihmisistä niin täällä kuin muuallakin.

Kirjoittaja on yliopisto-opiskelija.