Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Luontokato koskettaa myös Ylä-Savoa – Kuntien tulisi laatia yhteinen toimenpideohjelma

Kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n laajan arviointiraportin mukaan yli kolmannes maapallon luonnosta tuhoutuu vuoteen 2050 mennessä. Ihmisen toiminnan takia muutoksen vauhti on ennennäkemättömän nopeaa.

Tarvitsemme luontoa ja alueita muun muassa maatalouteen, metsätalouteen ja rakentamiseen. Tarvitsemme edelleen uusia raaka-aineita, vaikka kiertotaloutta on viime vuosina pyritty tehostamaan. Kulutamme kuitenkin edelleen liikaa luontopääomaamme. On myös muistettava, että luonnolla on arvo sinänsä. Luonto on tärkeä hyvinvointimmekin kannalta.

Vaikka ympäristönsuojelu on Suomessa kohtuullisella tasolla, niin luontokadon pysäyttäminen vaatii toimia myös Ylä-Savossa.

Esitämme, että Ylä-Savon kunnat käynnistäisivät yhteisen ohjelman luontokadon torjumiseksi.

Alueen kunnat ovat monella tavalla kytköksissä toisiinsa. Luontokadon pysäyttämiseksi kuntien tulisikin laatia yhteinen toimenpideohjelma. Kunnilla on jo olemassa lähtötietoja. Useilla kunnilla on muun muassa metsien hoito-, maankäyttö- ja ilmastosuunnitelmat. Myös vesistöjen tilan parantamiseen on omat ohjelmansa.

Kunnilta puuttuu kuitenkin kokonaiskuva siitä, miten luontokato etenee Ylä-Savossa ja miten sitä voidaan yhdessä torjua. Kuntien yhteisen luontokatoa torjuvan ohjelman laatimisessa tulee myös kuulla laajasti eri sidosryhmiä.

Ylä-Savon Vihreät

Anne Roponen on Ylä-Savon Vihreiden pj.

Matti Kojo on Ylä-Savon Vihreiden vpj.