Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Asuntokaupan uusi normaali? – Mutta mitä se on?

Korona-aika vauhditti asuntokauppaa – joillakin alueilla melkoisille ylikierroksillekin. Nyt kierrokset ovat laskeneet lähemmäksi ”normaalia” aikaa.

Mutta mikä on normaalia?

2/2022 alkoi aikakausi, joka ei ole normaali: Puute tietyistä raaka-aineista, inflaatio, korkojen nousu sekä sota Euroopassa ovat tuoneet yleisen varovaisuuden elämäämme: odotamme jotakin parempaa ja pelkäämme vielä jotakin nykyistä pahempaa olevan tulossa.

Tällainen toiminta on ihmislajille tyypillistä – olemme selviytyviä laumaeläviä.

Epävarmuus haastaa asuntokauppaa. Kuitenkaan asumisen tarve ei ole kadonnut, mutta parin viime vuoden aikainen (turha) kiire on väistynyt?

Nyt pohdiskellaan, laitanko nykyisen kotini myyntiin ja ostanko itselleni uuden kodin – nyt vaiko myöhemmin?

Ihminen on hyvä sopeutumaan. Sopeudumme vähitellen 4–5 prosentin korkotasoon, inflaatioon sekä aikaisempaa erilaisempaan turvallisuusympäristöön.

Sodilla on tapana loppua jossakin vaiheessa, ja näin tapahtuu myös Ukrainassa.

Kevään edetessä tarjonta asuntomarkkinoilla tulee lisääntymään ja monipuolistumaan. Tämä antaa ostohousut jalassa liikkuvalle uusia ostopaikkoja.

Uskon, että oikealla sijainnilla oleville ja oikein tähän markkinaan hinnoitelluille kohteille löytyy myös ostajia ja rahoitusta.

Markkinassa kannattaa olla aktiivisimmillaan silloin kuin kaikki muut eivät ole.

Tällaisella asenteella toimien voi tarjolla olevasta asuntokannasta löytää itselleen sopivan uuden kodin.

Lisäksi ehtiä tutustumaan kohteeseen kunnolla kuntotutkimuksineen, laittaa nykyinen koti myyntiin sekä neuvotella rahoitus valmiiksi.

Kokeneet välittäjät ovat nähneet monenlaisia markkinatilanteita, joten heillä on kyky auttaa asiakkaita monenlaisissa olosuhteissa.

Myyntialalla asenteella, aktiivisuudella ja ammattitaidolla on edelleen ratkaiseva merkitys, kun koti halutaan turvallisesti myydä ja ostaa.

Kannustan kaikkia kodinvaihtoa suunnitelevien toteuttamaan suunnitelmansa hyvän yhteistyökumppanin kanssa.

Kirjoittaja on varatuomari, LKV.