Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Kuopioon kokonais­turvallisuuden keskus?

Olin ensimmäistä kertaa Itä-Suomen neuvottelukunnan kokouksessa, jossa tällä kertaa linjattiin hallitusohjelmatavoitteita. Kaikki lähtee liikkeelle ajatuksesta, että Itä- ja Pohjois-Suomi pitää huolta kaikista suomalaisista.

Muuttunut geopoliittinen tilanne tuo oman lisävärinsä yhteistyöhön ja tavoitteisiin, sillä turvallisin raja on asuttu raja, mutta tarvitaanko panostuksia myös niihin maakuntiin, joilla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa?

Meidän pohjoissavolaisten mielestä toki tarvitaan, sillä tilanne on vaikuttanut suuresti alueemme yrityksiin ja esimerkiksi liikennemääriin viitostiellä ja Savon radalla.

Suomen saama aluekehitysrahoitus on herättänyt jo jonkin aikaa kritiikkiä etelämmässä Suomea, vaikka rahoitus perustuu Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutukseen, välimatkoihin ja kylmään ilmastoon. Kriteeriä ei tule kansallisesti kyseenalaistaa, sillä se on kirjattu Suomen EU-liittymissopimukseen.

Lisäksi Suomen on huomioitava entistä paremmin pitkä EU:n ulkoraja niin liikenteen, huoltovarmuuden ja turvallisuuden osalta. Toiveena olisi, että EU-rahoituksen tulisi sopia myös saavutettavuuteen ja huoltovarmuuteen liittyviin investointeihin.

Perusväylänpidon rahoituksen on noustava korjausvelkaa vähentävälle tasolle. Savon ja Karjalan ratoja on kehitettävä vastaamaan nykyistä tarvetta, joka on kasvanut erityisesti välillä Kuopio-Iisalmi. Myös poikittaisilla junaradoilla tavaraliikennettä on koko ajan enemmän, kun tavara liikkuu kohti Kokkolan satamaa.

Valtionosuusjärjestelmä tulee uudistaa nopealla aikataululla, sillä se ei kohtele nyt samankaltaisiakaan kuntia tasaveroisesti. Itä- ja Pohjois-Suomen haasteet on huomioitava rahoituksessa entistä paremmin.

Neuvottelukunta toivoo myös hyvinvointialueelle lisärahoitusta yliopistosairaaloiden erityistehtävien hoitamista varten. Tämä on KYSin kannalta enemmän kuin ratkaisevaa.

Kokouksessa jatkettiin Itäisen Suomen visiotyötä. Konkreettisia tekoja oli reippaanlaisesti, mutta yksi herätti positiivista vipinää ylitse muiden: Itäiseen Suomeen luotaisiin kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus, jonka pääpaikka olisi Kuopio. Siellä on jo muun muassa pelastusopisto, potilas- ja lääketurvallisuusosaamista sekä vesiosaamista. Myös ruokaomavaraisuutemme palvelee koko Suomen huoltovarmuutta.

Toivottavasti Pohjois-Savosta valitaan monta kansanedustajaa ajamaan yhteistä etuamme. Valitettavasti Itä-Suomen neuvottelukunnan kokouksessa istuvien kansanedustajien osallistuminen oli tällä yksittäisellä kerralla puhdas nolla. Pohjois-Karjalan kansanedustajat tulivat tilaisuuteen juosten kilpaa.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon maakuntahallituksen ja maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) puheenjohtaja (kesk.).