Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Päättäjille hyvä päätös tehtäväksi

Hyvinvointialueen aluevaltuuston iisalmelaisjäsen Pekka Taipale jätti maanantaina kokouksessa aloitteen, jossa hän ja muut allekirjoittaneet valtuutetut pyytävät hyvinvointialuetta selvittämään anestesiassa tehtävien toimenpiteiden kustannuksia.

Aloitteen taustalla on ajatus, että jos tietyt anestesiaa vaativat leikkaukset olisi edullisempaa tehdä Iisalmessa ja Varkaudessa, näin myös toimittaisiin. Samalla myös leikkausjonot voisivat lyhentyä.

Yllättävintä aloitteessa on toteamus, että anestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan laajentaminen Iisalmen ja Varkauteen on juridisesti mahdollista kolmen erikoisalan varallaolopäivystyksen tavoin. Mallia tähän on saatavissa Oulaskankaan ja Savonlinnan sairaaloista.

Päätöksenteon ei pitäisi olla kovin vaikeaa – järkeviä vaihtoehtoja taitaa olla vain yksi.

Aiemmin on ollut julkisuudessa esillä, että terveydenhuoltolaki ja päivystysasetus estäisivät leikkaustoiminnan muun muassa Iisalmessa.

Tällä hetkellä osa leikkauksista ostetaan isolla rahalla muilta toimijoilta, muun muassa Savonlinnasta, Mikkelistä, Jyväskylästä sekä muilta ulkopuolisilta. Aloitteen mukaan toimenpiteiden ostaminen muilta toimijoilta moninkertaisella kustannuksella ei ole hyvinvointialueen strategian mukaista, varsinkaan kun hyvinvointialueen omia tiloja ja henkilökuntaa voisi käyttää tehokkaammin.

Aloitteen mukaan hyvinvointialue on omassa strategiassaan määritellyt tärkeimmiksi tavoitteikseen palveluiden saatavuuden ja kustannustehokkaan palvelutuotannon.

Jos selvityksen jälkeen kyseessä olevien leikkausten toteuttaminen tulee edullisemmaksi omissa tiloissa ja omalla henkilöstöllä, ei päätöksenteon pitäisi olla kovin vaikeaa – järkeviä vaihtoehtoja taitaa olla vain yksi.

Vuoden vaihteessa aloittaneella hyvinvointialueella ja sen päättäjillä on nyt erinomainen tilaisuus näyttää kyntensä. Onko hyvinvointialue todella olemassa asiakkaitaan varten: haluaako se palvella asiakkaitaan koko alueella vai haluaako se keskittää palvelut samaan sumppuun.

Iisalmessa on vielä uutuuttaan hohtava sairaala, jossa on nykyaikaiset leikkaussalit. Onhan se kummallista kuljettaa potilaita pitkiä matkoja edestakaisin, kun parempaan lopputulokseen voisi päästä lähempänä – jos vaan päättäjät niin haluavat.