Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Osinkoverotuksen kiristäminen rankaisisi eniten niitä joilta odotetaan eniten

Suomi tarvitsee kipeästi kasvua ja investointeja. Tämä on kaikkien vaaleihin valmistautuvien puolueiden toive. Sitä käsittämättömämpää on, että SDP toistuvasti esittää vaaliohjelmassaan yrittäjien verotukseen 360-600 miljoonan euron kiristyksiä.

Pääministeri Sanna Marin on vaatinut listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämistä talouden tulonsopeutustoimena viimeksi Ylen vaalitentissa tiistaina.

Tämä tarkoittaa sitä, raippa kohdistuisi niihin, joilta odotetaan eniten Suomen hyvinvointivaltion turvaamiseksi. Verotuksen kiristäminen iskisi etenkin kasvukykyisiin työnantajayrityksiin, joita kehotetaan kasvamaan, investoimaan, työllistämään ja kansainvälistymään. Ihmetellä vaan voi, miten helpolla vaalikeskusteluissa on ohitettu SDP:n hajatelma siitä että Suomen kestävyysvaje hoidetaan talouskasvulla. Viimeistään nyt on aika kertoa äänestäjille miten kasvu tapahtuu jos pk-sektorin kasvuhalukkuutta rankaistaan jopa puolella miljardilla eurolla.

Suomen Yrittäjien juuri julkistetun Yrittäjägallupin tulokset kertovat, että yrityksistä reilun kolmasosan kasvuhalukkuus vähenisi osinkoverotuksen kiristämisen myötä. Osinkoverotus koskee osakeyhtiöitä ja 668 vastaajasta 39% kertoi maksavansa vähemmän osinkoja jos osinkoverotus kiristyy. Reilu kolmannes sanoo, että osakeyhtiön kasvuhalukkuus vähenee. Investointeja omaan yritykseen vähentäisi 27 prosenttia.

Viidennes yrittäjistä harkitsisi peräti yrityksen lopettamista ja 14 prosenttia toiminnan siirtämistä pois Suomesta. Yrittäjillä on myös selkeä näkemys siitä, että omistajanvaihdokset vaikeutuisivat ja henkilöstön vähenemisen näki todennäköisenä joka kymmenes vastaaja.

Yrittäjien verotuksen merkitystä yritysten kasvuun ja työllistämiseen ei voi ohittaa. Verijärjestelmän ennakoitavuus on tällä hetkellä tärkein investointihalukkuutta Suomeen lisäävä tekijä.

Sen jälkeen tulevat toimiva logistiikka, sujuva investointien luvitusprosessit ja luotettavat viranomaiset. Työnantajayritysten määrä on vähentynyt Suomessa huolestuttavasti. Jokainen yritysten kasvua torppaava päätös kasvattaa tätä joukkoa.

Kirjoittaja on Savon Yrittäjien toimitusjohtaja.