Iisalmen Sanomien pääkirjoituksessa 17.3. penättiin poliitikoilta näkemystä Juhani Ahon koulun tilanteesta huolestuneiden vanhempien mielipidekirjoituksen ja mediassa käydyn keskustelun myötä.
Poliittinen päätöksenteko vaatii taustalleen virkamiesvalmistelun. Tällä hetkellä esimerkiksi kaupunginvaltuustolle on tarjottu varsin rajallisesti tietoa asiasta: sisäilmailmoitusten määrä kyseisessä rakennuksessa on ollut vähäinen suhteutettuna käyttäjämäärään, korjauksia on tehty historiassa ja käyttöä turvaavia toimenpiteitä muun muassa tiivistyksiä on tehty. Sisäilman laatua on kartoitettu mittauksin. Oirekyselyitä on toteutettu ja ilmeisesti laaja-alaista selvitystä asiantuntijoiden toimesta, tehtyjen toimenpiteiden riittävyydestä ja jatkokartoitusten ja -toimenpiteiden tarpeesta, ollaan tekemässä.
Sisäilma-asiat ovat erittäin komplekseja esimerkkejä terveystaloustieteellisistä ongelmista. Huono sisäilma voi pahimmillaan aiheuttaa oireita, jotka vaikuttavat merkittävästi yksilön toimintakykyyn.
”Rakennuksen kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä. Ei ole olemassa määriteltyä ”hometalosairautta”. Kosteusvaurioiden yhteydessä esiintyy usein monia muita sisäilmaan liittyviä tekijöitä (esim. puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila, kuiva sisäilma, hajut, tupakansavu, mineraalikuidut ja erilaiset allergeenit), jotka voivat vaikuttaa oireiluun. Myös yksilölliset tekijät vaikuttavat oireiluun.” (Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas, Käypä hoito -suositus 25.01.2017)
Käypä hoito -suositukseen viitaten tieteelliseen näyttöön perustuen siis pahin mahdollinen potentiaalinen seuraus kosteus- ja homevauriolle altistumisesta on astman puhkeaminen. Astman esiintyvyys väestössä on noin 10 prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa, että satunnaisesti valitulla ihmisellä riskikerroin on 1,1. Mikäli asuinkiinteistössä on homeen hajua, on tuo riski 1,73. Esimerkkinä maanviljelijällä ja leipurilla nuo ovat vastaavasti 2,32 ja 3,78. Tupakoijalla riski on 2,06 ja ylipaino nostaa riskin arvoon 2,90.
On tunnettua, että ihmisellä on taipumus vähätellä omien valintojen riskiä ja kokea suurempina ulkopuolelta tulevat riskit. Mikäli terveydensuojeluviranomainen katsoisi, että riski kiinteistössä nousee liian suureksi, puuttuisi se tällöin tilanteeseen. Näin ollen näen, että näillä tiedoilla koulutyön jatkaminen Juhani Aholla on asianmukaista ilman sen suurempia tunnontuskia päättäjille tai virkahenkilöille. Toki voidaan todeta, että tiedottaminen sekä kommunikaatio ja toimintatavat tilanteessa lienevät monin paikoin epäonnistuneen.
Varsin tuoreena iisalmelaisena veronmaksajana ja isänä ihmettelen kaupungissa saavutettua konsensusta kouluverkosta kokonaisuutena. Tämän hetken ymmärrykseni päättäjänä on, että alakouluja ollaan uusimassa laajalti perustuen vanhaan kouluverkkoselvitykseen. Muun muassa Soinlahteen ollaan rakentamassa laskevasta väestöennusteesta huolimatta 4,6 miljoonaa euroa maksava koulu, eikä kustannus tule todennäköisesti tuohon jäämään.
Olematta pedagogi voin vain ihmetellä alakoulujen määrää suhteessa yhteen yläkouluun. Kahden yläkoulun edut olisivat selvät: opettajilla olisi mahdollisuus tuntea kaikki oppilaat, jolloin puuttuminen häiriökäyttäytymiseen olisi helpompaa ja yhteisöllisyyden rakentumiselle olisi suotuisampi alusta. Lisäksi oppimis- ja työympäristön vaihto tulisi mahdolliseksi kiusaamis- ja sisäilmatapauksissa.
Kirjoittaja on työterveyslääkäri ja kaupunginvaltuutettu (kok.) Iisalmesta.