Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Monta hyvää, mutta montako laihaa vuotta?

Iisalmen talous on tällä hetkellä vahva, mutta tulevaisuuden murheet ovat lähivuosina edessä.

Iisalmen kaupunki julkaisi torstaina tilinpäätöksen, joka jo kymmenennen kerran peräkkäin on ylijäämäinen. Nyt plussaa kertyi 2,6 miljoonaa euroa ja oikeastaan noin viisi miljoonaa, kun lähes saman verran oli jo siirretty investointirahastoon.

Kustannukset nousivat noin seitsemän miljoonaa euroa, pääosin Ylä-Savon soten maksuosuudesta. Tulopuolella oli plussaa 7,5 miljoonaa euroa ja valtion koronatukia 1,7 miljoonaa euroa.

Iisalmen talous on tällä hetkellä vahva, mutta tulevaisuuden murheet ovat lähivuosina edessä. Kun valtionosuusjärjestelmää uudistettiin vuonna 2015, siinä huomioitiin ikääntyneet ja alueen sairastavuus. Tuoreempi, hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä toteutettu valtionosuusuudistus on toista maata: siinä kuntien valtionosuudet määräytyvät kunnan alle 18-vuotiaiden asukkaiden mukaan.

Tilipäätösinfossa kuului kaupungin suunnalta syvä huokaus.

Toinen murhe on väestömuutos. Iisalmessa syntyy ihmisiä vähemmän kuin kuolee, ja täältä muuttaa enemmän pois kuin on tulijoita. Onneksi on sentään maahanmuuttajia.

Lisää murheita kantautuu maailmalta: Ukrainan hyökkäyssota on vaikuttanut rakentamisen kustannustasoon ja koko maan bruttokansantuotteeseen. Tänä vuonna painutaan miinukselle, mutta toivottavasti vain tänä vuonna.

Iisalmen mittavan investointiohjelman mukaan Iisalmessa on lähitulevaisuudessa edessä ainakin kulttuurikeskuksen ja Soinlahden koulun rakentaminen. Jäähalli odottaa seuraavana ja taitaapa jonossa olla jotain koulujakin.

Alunperin Soinlahden koulun investointi piti olla noin kaksi miljoonaa, mutta eilen kirjekuorista paljastui kaikkiaan noin neljän miljoonan euron kustannukset. Kulttuurikeskuksen remonttia ollaan vasta suunnittelemassa, mutta jo nyt ollaan lähes 30 miljoonan euron kantturoilla. Ennen koronaa ja Ukrainaa puhuttiin 14 miljoonan euron kustannusarviosta.

Tilipäätösinfossa kuului kaupungin suunnalta syvä huokaus, kun sentään uimahalli ja Mansikkaniemen koulu saatiin rakennetuksi viime hetkillä ennen suurimpia hinnankorotuksia.

Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea ennustaa, mutta se lienee selvää, ettei ainakaan lähivuosina taloustilanne Iisalmessa kovin paljon helpota. Tarkkaa taloudenpitoa on harjoitettava, mutta samalla hyvin tarkkaan mietittävä, millaisiin investointeihin on varaa ja millä tavalla niitä kannattaa toteuttaa.