Yhdistyskentällä eletään tilinpäätösten ja toimintakertomusten laatimisaikaa. Vuosikertomusta koostaessa jaksan joka vuosi iloita jokaisesta tapahtumasta, jota olemme kylällemme saaneet.
Hämmästelen aina myös kertyvän talkootyön määrää. Vaikka meitä onkin kyläyhdistyksessä pieni aktiivien joukko, kertyy tältäkin porukalta talkootunteja satoja eli useamman kuukauden työtunnit. Kun talkootunnit muuttaa rahaksi nykyisellä talkootyön arvolla 20 euroa / henkilö / tunti päästään äkkiä 10 000 euroon!
Yhdistysten tekemä talkootyö on merkittävää niin paikallisesti, seudullisesti kuin valtakunnallisesti. Leader-hankkeissa talkootyö on käypää valuuttaa, jota vastaan saa julkista rahaa yhteisen hyvän tekemiseen.
Ylä-Savon harrastus-, tapahtuma- ja vapaa-ajantoiminta olisi kovin hiljaista ilman talkootyötä. Miettikää, jos talkoolaisia ei enää tulevaisuudessa ole. Kylien ja kuntien vetovoima hiipuu auttamatta talkootyön loppumisen myötä.
Yhdistystoiminta on aaltoliikettä, jossa aktiivisuus vaihtelee luonnostaan hiljaisten ja aktiivisten jaksojen välillä. Koronan jälkeen ja energiakustannusten noustua on monista yhdistyksistä kuulunut hätähuutoja. Kokoontumistiloja on laitettu kiinni, jopa kylmilleen, toimintaa on vähennetty ja kaikki rahat menevät energiakustannuksiin.
Raha ei hiljaisten vuosien jälkeen kasva tilillä itsestään. Onko edessä yhdistyskuolemien vuodet, kun nyt on sekä toimijat että rahat lopussa?
Holmenkollenin hiihtojen yhteydessä urheilustudiossa haastateltiin Norjassa asuvaa suomalaista valmentajaa. Hän totesi, että Norjassa harrastamisen malli alkaa varhaislapsuudessa. Lapset noudetaan harrastuksiin koulusta. Nopea siirtymä säästää kuskaamisessa eikä tule lähtemisen kynnystä.
Norjassa harrastusten ohjaaminen tapahtuu pitkälti vapaaehtoisvoimin, kuten Suomessa. Kuitenkin siellä saadaan lapset ja nuoret sitoutumaan liikuntaharrastuksiin niin, että vuosi vuodelta Norjan hiihtomaajoukkueeseen syntyy uusia tähtiä.
Kanadassa on tai ainakin on ollut toimintamalli, jossa jokainen asukas on velvoitettu tekemään vapaaehtoistyötä tietty määrä vuodessa. Saaneeko siitä veroetua tai muuta hyötyä, mutta voisi olla ihan hyvä malli tuokin.
Kirjoittaja on monipaikkainen kyläaktiivi Kauppilanmäestä.