Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Itä-Suomesta on tehtävä erityistalousalue sekä huojennettava verotusta ja alennettava työnantajamaksuja

Suomen valtion velka on reilu 144 miljardia euroa. Joka päivä, kun Suomi velkaantuu, varastamme lapsiltamme tulevaisuutta. Samaan aikaan kun työttömyys on korkea ja työvoimapula useilla aloilla on suuri, Suomen väestökehitys on haasteellinen. Viime vuonna syntyvyys oli alhaisin 150 vuoteen. Pitkät välimatkat, maaseudun suppea julkinen liikenneverkko, teiden heikko kunto, korkea polttoaineen ja sähkön hinta sekä muut kasvaneet elintasokustannukset luovat tällä hetkellä suuria haasteita ihmisten arkeen. Ikäluokat pienenevät ja useat muuttavat kasvukeskuksiin sekä pääkaupunkiseudulle. Kalliit autoilukustannukset ja pitkät välimatkat eivät saisi olla elämän este Itä-Suomessa. Asumista ja työn tekemistä harvaan asutuilla alueilla tulee tukea yhteiskunnassamme enemmän. Työnteon tulisi aina olla työttömyyttä kannattavampaa. Tarvitsemme uudenlaisia ratkaisuja elinvoimaisen Itä-Suomen puolesta. Velkaantuminen pitää saada taittumaan ja työikäistä väkeä täytyy vahvemmin tukea työllistymiseen. Tarvitsemme aluepoliittisia ratkaisuja.

Aikaisemmin Suomessa oli käytössä syrjäseutulisä, jota maksettiin palkan lisänä kasvukeskusten ulkopuolella asuville. Tämä loi turvaa työntekijälle ja vahvisti koko alueen elinvoimaa.

Itä-Suomesta pitäisi tehdä erityistalousalue, jossa verotus olisi harvaan asutuilla alueilla Norjan mallin mukaisesti kevennetympää. Huojennettu verotusjärjestelmä työn perässä alueelle muuttavalle sekä työnantajamaksujen alentaminen työllistävälle yritykselle, toisivat alueellemme lisää työvoimaa. Itä-Suomessa myös maanviljely tarvitsee erityistä tukea. Tilojen väheneminen on huolestuttava suunta. Erityistalousaluemalli loisi alueelle pitovoimaa ja huoltovarmuutta.

Uusilla ratkaisuilla mahdollistaisimme koko Suomen asuttuna pitämisen. Tämä on turvallisuus- ja huoltovarmuuskysymys. Jos rajan tuntumassa taloista sammuu valot, menetämme paikallisten ihmisten valvonnan. He ovat parhaita oman alueensa valvojia. Huolehtimalla koko Suomen elinvoimasta, luomme edellytyksiä kestävälle tulevaisuudelle. Suomen pitää olla maa, jossa nuoret pystyvät luottamaan tulevaisuuteen, kouluttautumaan, työllistymään, ostamaan talon ja perustaa perheen.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (kesk.).