Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sosiaaliturvan vajaakäyttö uhkaa syrjäyttää

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla on tutkimuksessaan todennut erityisesti monilapsisten ja yhden huoltajan perheiden olevan vaarassa köyhtyä hintojen noustessa. Vuonna 2021 noin 121 800 lasta eli pienituloisessa perheessä. Tämä vastaa 12 prosenttia kaikista Suomessa asuvista lapsista eli joka yhdeksättä. Pohjois-Karjalassa pienituloisissa perheissä asui joka 7. lapsi (14,6 %), joka oli maamme suurin luku. Pohjois-Savossa tilanne on hieman parempi (11,5 %) kuin koko maan keskiarvo.

Toinen vaarassa oleva ryhmä ovat pienellä eläkkeellä vanhassa omakotitalossa sinnittelevät, joita alueellamme on keskimääräistä enemmän. Monissa taloissa on öljy- tai suora sähkölämmitys ja ne vaatisivat lämpöremontin, johon asukkaalla ei ole varaa tai järkevää investoida.

Kun Suomessa köyhimmälle viidesosalle ruokakunnista on aikaisemmin jäänyt ruoan ja asumiskulujen jälkeen käyttöön vähän alle puolet tuloista, niin nyt ei jää sitäkään. Ruoasta ei monikaan enää pysty tinkimään siirtymällä halvempiin tuotteisiin. Niihin on jo siirrytty.

Alikäyttö on meillä ongelma.

Polttonesteiden kalleus vie kaukana palveluista asuvilta ja pitkän työmatkan omaavilta leijonanosan rahoista. Pakollisten kulujen jälkeen ei lasten harrastuksiin rahaa enää riitäkään. Muusta vapaa-ajanvietosta puhumattakaan.

Kun talouden kanssa ollaan veitsenterällä, pienikin menojen lisäys voi aiheuttaa kurjuuden kierteen, jonka lopputuloksena on taloudellinen hätätila.

Sosiaalietuuksien alikäyttö on meillä ongelma. Jos vaikeassa tilanteessa oleva ihminen ei hae apua, vaara syrjäytyä kasvaa. Talousvaikeuksista saattaa aiheutua häätöjä, pikavippikierteitä ja eroja. Myös terveys voi pettää ja työkyky mennä. Tarpeelliset lääkkeet voivat jäädä ottamatta. Seuraukset ovat kalliita paitsi henkilölle itselleen myös yhteiskunnalle.

Kun pääasiallinen toimeentulo on sosiaalitukien varassa, on tärkeää, että tukiin oikeutetut saavat kaikki heille kuuluvat tuet. Ilman tukia jääminen voi pahentaa vaikeaa tilannetta entisestään. Tuista tiedottaminen on kuitenkin hajanaista eikä mistään löydy hyvää koottua tietoa kaikista tuista, joita on mahdollista hakea. Voi käydä niin, että tukiin oikeutetuilta jää niitä hakematta ja myös saamatta.

Seuraavan hallituksen tulisikin aloittaa järjestelmän yksinkertaistaminen. Tulisi olla yksi hakemus, johon viranomainen sitten tekee etuusehdotuksen sisältäen kaikki tuet, joihin hakija on oikeutettu. Erityisen tärkeää tämä olisi niille ikäihmisille, jotka eivät ole aiemmin etuuksia tarvinneet eivätkä niitä hakeneet.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (ps.).