Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Omaishoidon tuki on saatava verovapaaksi

Omaishoitajat tekevät korvaamatonta työtä hoitaessaan läheisiään. Omaishoitajan työ on fyysisesti raskasta ja henkinen kuormittavuus on suurta ympärivuorokautisesti sitovassa tehtävässä, samalla seuraten läheisen voinnin heikkenemistä ja elämänlangan ohentumista.

Eduskuntavaalien alla omaishoitajien tukeminen on taas ollut monen puheissa. Omaishoitajien vapaapäivien omavastuun poistaminen, omaishoidon tuen verovapaus ja tuen korottaminen on pinnalla. Tärkeitä, harkitsemisen arvoisia toimenpiteitä kaikki.

Ennen kuin lähdetään tekemään äänestäjiä hiveleviä lupauksia, olisi hyvä kuunnella omaishoitajia mitä he odottavat ja varmistettava lupausten realistisuus. Muuten käy kuin nykyhallituksen lupaukselle hoitajamitoituksen nostamisesta – kaunis ajatus, mutta täysin epärealistinen toteutuakseen.

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, että omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien toteutumisen varmistavia lyhythoitopaikkoja ei ole tarpeeksi. Moni omaistaan hoitava on joustanut vapaapäivistään kuukausia.

Omaishoitajat ovat korvaamaton osa palveluketjussamme ja meidän tulee varmistaa heidän jaksaminen. On varmistettava, että jaksamista tuetaan mahdollistamalla laissa määriteltyjen vapaiden toteutuminen. Keinot on löydyttävä! Lisäksi omaishoitajien säännölliset terveystarkastukset ovat toteutuessaan tärkeitä tukemaan omaishoitajien jaksamista ja terveydentilan seurantaa.

Omaishoidontuen saattaminen verovapaaksi on otettava asiaksi seuraavalla hallituskaudella. Kokonaistaloudellisesti tarkasteltuna omaishoitajien jaksamisen tukeminen ja taloudellinen vastaantulo ovat ehdottomasti edullisia ratkaisuja turvaamaan korvaamaton omaishoitajien tekemä työ.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon hyvinvointialuevaltuuston 1.vpj. ja eduskuntavaaliehdokas (kok.).