Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Huumeidenkäyttöhuoneet – Mitä ne oikein ovat?

Useissa vaalikoneissa oli kysymys, kannatanko huumeidenkäyttöhuoneiden käyttöönottoa. Kannatan. Mutta somessa ja lehtien mielipidekirjoituksissa käyttöhuoneet tyrmätään usein täysin. Miksi näin on?

Huoneista näyttää olevan liikkeellä paljon väärää tietoa ja ennakkoluuloja.

Käyttöhuoneet ovat narkomaaneille tarkoitettuja neuvontapisteitä. Siellä ei jaeta huumeita eikä opeteta niiden käyttöä. Sen sijaan siellä on helposti saavutettavissa neuvontaa ja palveluita. Niissä on myös neulanvaihtopisteitä. Likaiset neulat levittävät tarttuvia sairauksia ja voivat aiheuttaa todella raskashoitoisia tulehduksia, jopa amputaatioita vaativia kudoskuolioita. Nämä edellä mainitut ongelmat voivat vaatia viikkojen tehohoitoa ja koska kyse on riippuvuussairaudesta, ne voivat olla toistuvia samalla henkilöllä. Eli paitsi että ne ovat henkilölle itselleen erittäin kivuliaita ja hankalia, ne ovat yhteiskunnalle hyvin kalliita ja pitkäkestoisia.

Huumeiden käyttöön liittyy paljon rikollisuutta, hyväksikäyttöä sekä lukuisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Varsinkin naisten hyväksikäyttö on huumepiireissä muita ryhmiä yleisempää. Käyttöhuoneissa voidaan tukea käyttäjiä ennaltaehkäisevästi lukuisissa asioissa, esimerkiksi ehkäisyssä, korvaushoitoon hakeutumisessa ja mahdollisten tartuntatautien hoidossa.

Käyttöhuoneiden puute ei vähennä huumeiden käyttöä, vaan siirtää sen julkisille paikoille kuten yleisiin vessoihin, puistoihin ja rappukäytäviin. Käyttöhuoneiden on nähty parantavan myös ympäristön turvallisuutta, likaisia käyttövälineitä ei ole lojunut enää lasten löydettävänä yhtä paljon.

Suomi ja Ruotsi ovat ainoita Pohjoismaita, joissa käyttöhuoneita ei ole. Valvottuja huumeiden käyttöhuoneita on ollut muualla Euroopassa jo 1980-luvulta asti. Tutkimusten mukaan huoneet eivät ole lisänneet huumekauppaa tai rikollisuutta niiden lähiympäristössä. Sen sijaan niihin on hakeutunut päihteiden käyttäjiä, jotka muutoin ovat olleet terveydenhuollon vaikeasti tavoitettavissa.

Huumeriippuvuus on krooninen sairaus, siitä ei voi koskaan parantua, mutta siitä voi toipua. Huumeriippuvuudet johtavat hoitamattomana kuolemaan. Vuonna 2020 Suomessa kuoli huumeisiin 258 henkilöä. Suurin osa näistä oli myrkytyskuolemia, joista ainakin osa olisi voitu estää käyttöhuoneilla. Sen lisäksi, että huumeidenkäyttö aiheuttaa haittoja itse käyttäjälle, on sillä vaikutusta myös käyttäjän lähipiiriin. Jokainen huumeidenkäyttäjä on jonkun meidän lapsi, puoliso tai perheenjäsen.

Koska huumeidenkäyttöhuoneet saavat nimenä jo aikaan mielikuvan nimenomaan vain käyttöön suunnitellusta tilasta, olisikin syytä miettiä, tekisikö nimityksen muutos niiden olemassa olosta hyväksyttävämpää. Ikäihmisten asiakasneuvonta on Ohjuri, voisiko huumeiden käyttöhuoneiden nimi olla esimerkiksi Nurkkari, narkomaanien neuvontapiste.

Ihmisarvo on meillä kaikilla yhtäläinen. Myös huumeiden käyttäjien. Päihderiippuvuus vaatii tehokasta hoitoa ja sen hoidon tulee olla yhtä tärkeää kuin muidenkin sairauksien.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (sd.) Iisalmesta.