Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Yhteistyötä Ylä-Savossa ja laajemminkin – 900 kilometriä Etelä-Savosta Itä-Lappiin

Menneillä viikoilla on aavistuksen verran ollut havaittavissa negatiivista kirjoittelua yläsavolaisten kuntien yhteistyöstä ja emeritus kaupunginjohtaja antoikin loistavan läpileikkauksen menneiltä vuosikymmeniltä, miten yhteistyötä kehitettiin ja kuinka niitä nyt on alas ajettu.

Yhteistyötä pyrimme lisäämään koko ajan ja olemme tavanneetkin jo uudessa yläsavolaisessa pyöreässä pöydässä ja Iisalmen kaupungin elinkeinoryhmässä. Asia on erittäin tärkeää meille päättäjille ja yrittäjille.

Ei riitä, että teemme yhteistyötä pelkästään Ylä-Savossa, tarvitsemme yhteistyötä moneen eri suuntaan. On innostavaa, kun Iisalmi lähti mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaan Viitoskäytävä-hankkeeseen, jossa tehdään laajemmin aluekehitystä ja verkostoitumista. 900 kilometriä pitkä käytävä muodostuu 5-tien ja Savon junaradan ympärille, Etelä-Savosta Itä-Lappiin saakka ja Viitoskäytävä kattaa 30 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Huomaamme, että yhteistyökuviot nivoutuvat luonnollisesti yhteen.

Metsäteollisuus, kaivostoiminta, sekä maa- ja elintarviketeollisuus on hankkeen tärkeimmät tarkastelun kohteet, unohtamatta alueemme vahvaa metalliteollisuutta. Viitoskäytävällä on suuri kansallinen merkitys ja tarkoituksena onkin nostaa tämä Suomen yhdeksi pääkehittämis- ja kasvuvyöhykkeeksi.

Runsasjärvinen ja vehreä luonto tuo mökkikansan ja matkailuväen viitoskäytävän varteen. Suomen mökeistä 22 prosenttia sijaitsee tällä alueella. Merkittävät luontoarvot tarjoaa matkailulle hyvän kasvualustan, eikä tilannetta pahenna lainkaan, kun Rautavaaran Tiilikkajärven kansallispuisto laajentui kaksinkertaisesti. Tämä on hyvä asia Iisalmi ja tienoolle, että Rautavaarakin on mukana.

Tätä tarkastellen huomaamme, että yhteistyökuviot nivoutuvat luonnollisesti yhteen.

Iisalmi ja tienoot sekä Iisalmen kaupunki lähtivät mukaan myös Pohjois-Savon Matkailuun. Tämä maakunnallinen matkailunedistämisorganisaatio näkyy myös kansainvälisesti.

Tämä työ tehdään yhdessä ja yksittäisen kuntalaisenkin asenne vaikuttaa siihen, kuinka kotiseudustamme puhutaan. Nyt on kevät ja kesä tulollaan. Tutustukaa naapurikuntien nettisivuihin, sieltä löytyy paljon mielenkiintoisia kohteita ja palveluja, vieläpä aivan läheltä.

Kirjoittaja on Iisalmen kaupunginvaltuuston pj (sd.).