Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vanhat puolueet ajavat eteenpäin peruutusvaihteella

Eduskuntaan valitaan pian uudet päättäjät. Äänestäjän kuluttajansuoja, sen toteutumista kannattaa tarkastella.

Olen nuoresta iästäni huolimatta havainnut jo monissa vaaleissa tyhjiä lupauksia aina samoilta porukoilta. Se kyrsii minua kovasti.

Kuoppaisia ja routarailoisia seututeitä reunustavat neliapiloilla koristellut vaalimainokset. ”Tiet kuntoon”, kirjoitellaan paikallislehdissä ja luvataan parannusta jälleen. Ties kuinka monetta kertaa! Valtaa on ollut, mutta ongelmat eivät tunnu korjaantuvan. Miksi?

Yhden kehitystä häiritsevän tekijän olen ainakin havainnut. Vanhoilla puolueilla on aina kova kiire vastustaa kaikkea uutta ja tulevaa. Tällä hallituskaudella esimerkiksi raideprojektit jäivät taka-alalle ja luonnonsuojelulaista karsittiin paljon kunnianhimoa pois. Syyllisiä ei ole vaikea löytää.

Savon valtapuolue keskusta tekee mieluummin mielikuvapolitiikkaa. Välillä on ylimääräistä lapsilisää ja alueellista opintolainahyvitystä, mutta isot systeemitason muutokset eivät kelpaa. Niissä jämähdetään kuin bitumi tienpintaan.

Vastikkeeton perustulo on esimerkki ideasta, joka on kaikille isoille puolueille punainen vaate – Vaikka se helpottaisi nimenomaan lapsiperheiden ja maaseudun pienipalkkaisten asemaa, virtaviivaistaen samalla maamme sokkelomaista sosiaaliturvaa. Me vihreät olemme vaatineet perustuloa jo 80-luvulta ja uskallamme vaatia edelleen. On mentävä eteenpäin!

Omaa puoluettaan vaaleihin luotsaava Annika Saarikko toteaa myöskin TV-mainoksessa, että on mentävä eteenpäin. Saarikon viesti on sinänsä oikea, mutta sisältää epätarkkuuden. Keskustan kaltaiset vanhat puolueet kun menevät eteenpäin vain peruutusvaihteella!

Näissä eduskuntavaaleissa kannattaakin äänestää sellaista puoluetta ja sellaista ehdokasta, joka ajaa iso vaihde silmässä kohti tulevaisuutta.

Kirjoittaja on opiskelija, kunnanvaltuuston II vpj. ja eduskuntavaaliehdokas (vihr.).