Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Keskusta on Pohjois-Savon puolella – Tavoitteena on pitää koko maa asuttuna ja elinvoimaisena

Suomi menestyy, jos sen kaikkien alueiden vahvuudet ja osaaminen otetaan käyttöön. Aluepolitiikka on myös turvallisuuspolitiikkaa, sillä kauttaaltaan asuttu Suomi on turvallinen Suomi. Keskusta on ainoa puolue, jonka tavoitteena on pitää koko maa asuttuna ja elinvoimaisena.

Toimivat yhteydet ovat elinehto huoltovarmuudelle ja omavaraisuudelle. Meidän vähäliikenteisillä teillä liikkuu paljon tonneja. Keskusta onkin ottanut liikennelinjauksessaan selvän kannan: pelkät liikennemäärät eivät voi olla peruste investoinneille, sillä teillä liikkuu omavaraisuuden kannalta tärkeitä painavia autoja kyydissään puuta ja maitoa. Pääpainon on oltava lähivuosina jo olemassa olevissa teissä ja raiteissa, koska liikennemäärät ovat kasvaneet merkittävästi Savon radalla ja vitostiellä Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Lisäksi keskusta vaatii, että autoilijoiden syyllistäminen on lopetettava: omaa autoa on voitava käyttää kohtuuhintaan siellä, missä se on välttämätöntä. Dieselverolle ei ole enää perusteita, joten siitä on luovuttava.

Kokoomus suunnittelee talouspoliittisessa ohjelmassaan leikkaavansa miljardin sosiaali- ja terveyspalveluista. Se on virhe, sillä hoitamattomuus tulee vielä kalliimmaksi. Toimivat lähipalvelut ja painopisteen siirtäminen perusterveydenhuoltoon sekä ennaltaehkäisyyn ovat syitä, joiden takia koko sote-uudistus tehtiin. Lähipalveluja jokaisessa kunnassa tai liitoskunnassa ei pidä vaarantaa kokoomuksen tavoittelemien veronkevennysten vuoksi.

Keskustan lähtökohta on lähipalveluiden vahvistaminen. Eduskuntavaaleissakin olemme lähipalvelujen puolella. Turvallinen, sujuva arki koostuu toimivista lähipalveluista: kaupasta, koulusta, koulupsykologista – poliisista, pankista ja päiväkodista – lääkäristä leikkikentästä ja lukiosta.

Kevään vaaliasetelmassa voi tuntua, että äänestäjät on ikään kuin pakotettu katsomaan joko oikealle tai vasemmalle. Keskustalle ja keskustalaiselle politiikalle on kuitenkin tarvetta enemmän kuin koskaan, kuten myös maakuntien Suomelle. Pohjois-Savo tarvitsee kansanedustajat, joiden edustamalla puolueella on selvä näkemys kokonaan asutusta ja elinvoimaisesta Suomesta lähipalveluineen. On aika vetää kotiin päin.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon Keskustan puheenjohtaja.