Palvelut eivät muutu digitaalisiksi vaan ne muutetaan digitaalisiksi. Suomeen on syntymässä uusi tiedosta, asiointimahdollisuuksista ja yhteiskunnallisesta osallisuudesta syrjäytyneiden ikääntyneiden ryhmä. Noin neljäsosa yli 55–84 -vuotiaista pelkää jäävänsä digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle. Lähes 40 prosenttia 75–89 -vuotiaista ei ole koskaan käyttänyt internetiä.
Useilla iäkkäillä on jäänyt jopa joitakin viranomaispalveluita käyttämättä, koska asiointi on digitaalista. Vain hieman alle puolet yli 60-vuotiaista on onnistunut täyttämään veroilmoituksen ja tarkistamaan veroehdotuksen digitaalisesti. Valistunut sähkösopimuksen kilpailutus onnistuu vain verkossa.
Digitalisaatio rajoittaa liikkumisen vapautta. Yli kolmasosan iäkkään junamatkailu on vaikeutunut, kun VR:n lipunmyynti on muutettu pääasiallisesti sähköisiin kanaviin. Perinteisten asiointikanavien säilyttäminen digitaalisten rinnalla on yhteiskunnallisen osallisuuden ehto.
Ikääntyneiden digivaikeudet eivät johdu halun tai kiinnostuksen puutteesta oppia. Se johtuu tuen puutteesta. Yli puolet yli 60-vuotiaista sanoo tarvitsevansa apua digitaalisten palvelujen käytössä, mutta kaikille ei ole apua tarjolla. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus hoitaa omia pankkiasioitaan itse. Konttoreissa tarjottavat pankkipalvelut ovat välttämättömiä edelleen, ja niitä on puutteellisesti tarjolla.
Toimivat pankkipalvelut on kohtuuhinnalla turvattava myös niille, jotka eivät halua tai kykene käyttämään digipalveluita. Nykyinen sääntely ei Suomen Pankin mukaan riittävällä tavalla turvaa kaikkien käteispalvelujen toteutumista.
Käteispalveluilla ylläpidetään suomalaisten tasapuolista mahdollisuutta osallistua taloudelliseen toimintaan kullekin parhaiten sopivaa maksutapaa käyttäen. Suomen Pankki on esittänyt käteispalveluille uutta sääntelyä.
Viranomais- ja pankkipalvelut on tarjottava myös muussa kuin digitaalisessa kanavassa. Digitalisaatio ei ole haaste ikääntyneille vaan se on haaste päättäjille, viranomaisille ja palveluntarjoajille. Heidän tehtävänsä on pitää jokaisen ikäisestä yhtä hyvää huolta. Haaste on tehdä asiat niin, että jokaisen osallisuus säilyy elämän loppuun asti.
Keinot: Viranomaisten velvoitetta tarjota digiopastusta on tehostettava. Julkisella vallalla on vastuu huolehtia kansalaisten yhdenvertaisista asiointimahdollisuuksista. Voimassa olevan sääntelyn toimeenpanoa tulee tehostaa, jotta kaikki pystyvät toimimaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa yhdenvertaisesti. Asiointipisteiden palvelutarjontaa tulee kehittää digitaidottomien asiakkaiden todellista tarvetta vastaavaksi. Palveluneuvojien määrää tulee lisätä ihmisten tarpeita vastaavalle tasolle.
Suomen Pankin käteistä rahaa koskevaa aloitetta edistettävä Suomen Pankin valtiovaranministeriölle jättämä käteisen rahan turvaamista koskeva aloite on tulossa seuraavan hallituksen käsittelyyn. EU:n keskuspankin linjauksen mukaisesti käteisen rahan saatavuus on säilytettävä. Käteisen luonne laillisena maksuvälineenä ja kaikille kansalaisille yhdenvertaisesti käytettävissä olevana maksutapana on peruste sille, että sen asemasta säädetään parlamentaarisesti.
Perinteiset asiointikanavat on säilytettävä digitaalisten rinnalla Teknologisten ratkaisujen rinnalla ja vaihtoehtoina tulee olla saatavilla myös inhimillisiä, ihmisten kasvotusten toteuttamia palveluja. Kaikki eivät tuettunakaan opi käyttämään teknologisia ratkaisuja tai halua niitä käyttää. Valinnanvapaus siitä käyttääkö ihminen teknologisia ratkaisuja vai ei tulee säilyttää.
Meitä eläkeläisäänestäjiä on tosi paljon. Kuka ehdokkaista allekirjoittaa nämä keinot?
Kirjoittaja on Eläkeliiton Ylä-Savon piiri ry:n toiminnanjohtaja.