Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Internet on hyvä palvelija - huono isäntä

Toivottavasti sen useimmat ovat jo oppineet, että pankit tai poliisi eivät kysele internetin kautta mitään tietoja tai tunnuksia.

Vanhan sanonnan mukaan tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Tuon varmasti moni näillä pakkasilla allekirjoittaa, jos kohta toivotaankin, ettei ilma jäähdy tulipalopakkasiksi.

Tulen ohella toinen hyvä renki on internet. Sen avulla on helppo toteuttaa monia asioita, mutta tulen tavoin silläkin on huonot puolensa. Mitä nuoremmista kansalaisista on kyse, sitä tutumpi asia internet on. Vaikka lääkereseptit ja verkkopankit ovat tuttuja ja monet valtion palvelut ovat siirtyneet verkkoon, on siinä silti omat peikkonsa.

Ukrainan sodan yhteydessä on puhuttu kyberhyökkäyksistä ja informaatiosodasta. Venäjän itänaapurina sitä havaitaan meillä Suomessakin, vaikka äärimmäisen pahoilta hyökkäyksiltä yhteiskuntamme on vielä välttynyt. Koputamme puuta.

Internetin sudenkuopat eivät siis ole vain vanhuksia varten.

Vieraiden hyökkääjien ohella meillä on omiakin vaaroja internetissä. Eilen saimme lukea uutisesta, että iisalmelaismies oli tuomittu ehdottomaan vankeuteen tehtyään nettihuijauksia. Internetin sudenkuopat eivät siis ole vain vanhuksia varten, vaan myös nettiä päivittäin käyttävät ihmiset voivat joutua huijauksen kohteeksi ihan samalla tavalla.

Toivottavasti sen useimmat ovat jo oppineet, että pankit tai poliisi eivät kysele internetin kautta mitään tietoja tai tunnuksia. Jos näin käy, kyselyn voi aina jättää huomioimatta – kyseessä on tietojen kalasteluyritys.

Mutta emme tarvitse vieraan vallan agentteja siihenkään, että meillä Suomessa havaitaan nettirikollisuutta. Tuo iisalmelaismies oli tehtaillut myynti-ilmoituksia ja kaupitellut tavaraa, jota ei ehkä todellisuudessa ollut olemassakaan. Rahat saatuaan mies piti rahat itsellään vaikka ei myynyt mitään.

Myyjänä ilmoituksissa oli ihan tavallinen suomalaiselta kuulostava nimi. Tavaroita kaupiteltiin sellaisille sivustoilla, missä yleensäkin ihmiset käytettyjä tavaroita kaupittelevat. Siksi ilmoitukset eivät herättäneet ostajissa minkäänlaisia epäilyksiä.

Mies oli jo aiemmin tuomittu lähes sadasta petoksesta tai petoksen yrityksestä, nyt tuomioita tuli lisää. Toiminta osoittaa, että internetissä kannattaa aina olla varuillaan, sillä huijareita liikkuu. Internet on tulen tavoin hyvä renki, mutta huono isäntä.

Me täällä Suomessa emme ole missään internetin lintukodossa: kansainväliset tietojen kalastelut ja huijaukset ja informaatiovaikuttamiset ovat luku sinänsä, mutta näyttää meillä petoksentekijöitä riittävän omastakin takaa.

Yleensä petoksentekijät ovat yksityishenkilöitä, joten yleisesti tunnettuihin tahoihin, muun muassa suuriin yrityksiin ja viranomaisiin voi kuitenkin yleensä luottaa.