Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomen edistettävä aktiivisesti naisten asemaa ja tasa-arvoa

YK:n naisten asemaa ja sukupuolten tasa-arvoa käsittelevän toimikunnan kokous (Commission on the Status of Women, CSW) järjestetään tällä ja ensi viikolla New Yorkissa. Tämä jo 67. kertaa järjestettävän kokous on yleiskokouksen jälkeen toiseksi suurin YK:n vuosittaisista kokouksista.

Kymmenpäiväiseen kokoukseen osallistuu tuhansia hallitusten, järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajia kaikista YK:n jäsenmaista. Suomen virallista valtuuskuntaa johtaa ministeri Thomas Blomqvist.

Vuoden 2023 CSW-kokouksen pääaiheena on sukupuolten tasa-arvon edistäminen innovaatioiden, teknologisen kehityksen ja koulutuksen kautta. Kokouksen seurantateemana on maaseudun naisten voimaannuttaminen, heidän kohtaamansa haasteet ja mahdollisuudet tasa-arvon savuttamiseen, ja nousevana teemana tasa-arvo päällekkäisten hätätilanteiden kohdatessa. Kaikki nämä ajankohtaisia myös meillä täällä Itä-Suomessa.

Suomi on mukana kansainvälisen viisivuotisessa Generation Equality -kampanjassa (2021–2026), jonka tavoite on vauhdittaa niitä tasa-arvotavoitteita, joiden osalta kansainvälinen kehitys on ollut hidasta. Suomella on kampanjassa johtorooli tasa-arvoa tukevaan teknologiaan ja innovaatioihin keskittyvässä ryhmässä, joten CSW tämänvuotinen teema sopii hyvin Suomen pyrkimyksiin.

CSW-kokouksessa Suomella on vaikuttamisen paikka, olemme tällä kertaa mukana kokouksen loppupäätelmää valmistelevassa ryhmässä. Suomen valtuuskunnan tavoitteina on ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa edistävät teknologiat ja digikuilujen umpeen kurominen, aktiiviset toimet seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien vahvistamiseksi, ja toimet seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi. Suomi pyrkii vahvistamaan myös tyttöjen ja naisten roolia ja osallistumista yksityisellä sektorilla ja kansalaisyhteiskunnassa.

Kokouksen toisella viikolla ohjelmassa on ensimäistä kertaa interaktiivinen nuorisodialogi. Hyvä näin, sillä tasa-arvon edistäminen on paitsi kaikkein sukupuolten, myös kaikkien sukupolvien vastuulla.

Kirjoittaja on CSW-kokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen.