Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nuorissa on tulevaisuus – Heillä on oikeus päästä kiinni työelämään

Nuorten työllistyminen on tärkeä yhteiskunnallinen kysymys, joka vaikuttaa nuorten elämään merkittävästi. Työelämän muuttuessa ja työpaikkojen määrän vähentyessä nuorten työllistymismahdollisuudet ovat haastavat. Tämä on vakava huolenaihe, sillä nuorilla on oikeus päästä kiinni työelämään ja aloittaa itsenäinen elämä.

Nuorten työllistymisen ongelmiin vaikuttavat monet tekijät, kuten heikko taloustilanne, globalisaatio, digitalisaatio ja muuttuvat työmarkkinat. Näiden tekijöiden vuoksi nuorten on entistä vaikeampi saada vakituista työpaikkaa tai päästä työelämään mukaan muilla tavoin.

Työttömyyden vaikutukset ovat erityisen haitallisia nuorille, sillä se voi johtaa syrjäytymiseen ja elämänhallinnan menettämiseen. Työttömyys voi myös vaikuttaa nuoren itsetuntoon ja itsearvostukseen, ja he voivat menettää uskonsa tulevaisuuteen. Tämä kaikki voi johtaa vakaviin ongelmiin, kuten sosiaalisiin ongelmiin, terveysongelmiin ja lisääntyneeseen rikollisuuteen.

Nuorten työllistymistä voitaisiin edistää monilla eri tavoilla.

Ensinnäkin, koulutuksen merkitystä on korostettava entistä enemmän. Nuorten on saatava laadukasta koulutusta, joka vastaa työelämän tarpeita. Koulutuspolitiikassa on panostettava erityisesti ammatilliseen koulutukseen, joka valmistaa nuoria suoraan työelämään.

Toiseksi, työmarkkinoiden on oltava joustavat ja avoimet, jotta nuoret voivat helposti päästä mukaan työelämään. Työmarkkinoiden joustavuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuoret voivat tehdä lyhytaikaisia työsuhteita, jotka voivat johtaa pidempiaikaisiin työsuhteisiin. Avoimilla työmarkkinoilla nuorten on helpompi löytää työtä, sillä työpaikkoja on tarjolla laajemmin.

Kolmanneksi, tulevan hallituksen on panostettava nuorten työllistymisen tukemiseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työllistämistukia tai muita kannustimia yrityksille, jotka palkkaavat nuoria töihin ja luovat uusia työpaikkoja sekä kasvua.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (ps.).