Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yksinäisyys ja toimeentulo

Olen erittäin huolestunut yksinasuvien ihmisten, opiskelijoiden ja eläkeläisten toimeentulosta ja kyvystä maksaa vuokra, ja muut pakolliset menot, kuten terveys -ja lääkekulut. Noussut ruuan hinta tekee heidän tilanteestaan entistäkin hankalamman.

Yksinasuvien asumiskulut ovat suhteettoman suuret verrattuna useamman henkilön talouksiin. Yksinasuvien tilanne pitää ottaa paremmin huomioon ja pystyä vaikuttamaan asuntojen vuokrien tasoon.

Yksinasuvat nähdään yksittäisinä, eikä heitä nähdä ryhmänä. Lisäksi yksinäisyys nähdään usein ohimenevänä ilmiönä.

Yksinasuvat tulisikin nähdä ryhmänä, joka ei ole itse tuota valintaa tehnyt. Suomessa elää köyhyysrajan alapuolella jopa joka neljäs ihminen.

Köyhyysriskin välttämiseksi meidän pitää seuraavalla hallituskaudella tarkastella sitä, miten tuet ja verovähennykset voitaisiin kohdentaa oikeudenmukaisemmin ja nimenomaan yksinasuvat huomioiden.

Opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, joka velvoitetaan velkaantumaan, ennen kuin on oikeutettu toimeentulotukeen.

Etenkin pienituloisten opiskelijoiden rahat eivät riitä elämiseen ja pakollisiin maksuihin. Tämä ei ole tasa-arvoa.

Yksinäisyyden toimeentulo-ongelmat koskettavat siis monen ikäisiä ihmisiä. Heitä on kaikissa ikäluokissa, joilla ei läheisiä ihmissuhteita tai perhettä ole, joilta saada tukea raha-asioihin.

Kaikkien yksinasuvien pitäisi saada osallistua päätöksentekoon ja lisätä heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa omiin asioihinsa. Yksinasuvien tilannetta pitää yksinkertaisuudessaan tarkastella laajasti ja sosiaaliturvaa uudistaa ja asemaa parantaa Suomessa.

kansanedustajaehdokas (SDP).