Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Valkoposkihanhi on kuin heinäsirkkaparvi

Valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot ovat kevään myötä jälleen esillä erityisesti Pohjois-Karjalassa, jossa monet viljelijät ovat ajautuneet pahaan ahdinkoon tilanteen vuoksi. Hanhien aiheuttamien tuhojen korvaussummat lasketaan jo miljoonissa.

Nykyinen valkoposkihanhien lukumäärä on riistäytynyt ja lintujen tekemät vahingot ovat nousseet liian korkeaksi. Määrittämällä metsästysaika alkaa metsästys muuttamaan valkoposkihanhien käyttäytymistä ja muistuttamaan niitä luonnollisesta uhasta. Vahingot mitä valkoposkihanhet aiheuttavat viljelijöille ja tuotannolle ovat huomattavat. Ympäristöministeriö tiedotti: kesäkuun alkuun mennessä vahinkoilmoituksia oli tullut Pohjois-Karjalasta 232 ja Kaakkois-Suomesta 112. Kevään 2022 vahingot yltävät laajuudeltaan ja määrältään vuoden 2020 vahinkoihin. Tuolloin hanhien viljelysvahinkoja korvattiin noin 3,4 miljoonalla eurolla.

Laskennoissa havaittiin noin 500 000 valkoposkihanhea samaan aikaan Suomessa. Todellinen määrähän on paljon enemmän kuin tämä. Tässä asiassa on kuitenkin hyvä huomioida, että kun mennään suomen rajojen ulkopuolelle niin siellä saa metsästää valkoposkihanhia. Venäjällä, Virossa, Ruotsissa ja Tanskassa ammutaan merkittäviä määriä valkoposkihanhia, jolloin viljelysvahinkoja saadaan vältettyä.

Rauhoitukseen Suomessa ei enää tällä valkoposkihanhikannalla ole mitään aihetta. Nykyään valkoposkihanhen uhanalaisuusluokitus on elinvoimainen! Miksi valkoposkihanhille ei sallita metsästystä, kun syytkin metsästyksen sallimiseksi on päivänselviä. Sallitaan Suomessa valkoposkihanhien metsästys, niin tällä saadaan viljelysvahinkoja vähemmälle ja rahaakin säästyy tärkeämpiin kohteisiin Suomessa.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (ps.) Varpaisjärveltä.