Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Syrjinnässä on oltava nollatoleranssi ja siihen on puututtava rohkeasti

Syrjintä voi kohdistua ihmisryhmään tai yksilöön. Se on ihmisarvon alentamista esimerkiksi etnisyyden, ihonvärin, kulttuurin, vakaumuksen, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, kansalaisuuden tai äidinkielen perusteella. Rasismi on syrjintää ja se on kielletty Suomessa laissa. Rasismin ja syrjinnän olemassaoloa maassamme ei voi kiistää, siitä on tehty lukuisia tutkimuksiakin.

Minun maailmankuvaani ja ihmiskäsitykseeni vaikutti aikoinaan suuresti, kun työssäni kohtasin kidutettuja ihmisiä. Miehiä, naisia ja lapsia. Kaikkien silmät kuvastivat suunnatonta tuskaa ja pelkoa. Tuntui käsittämättömältä miten julmia ihmiset voivat toisilleen olla. Näin, mihin syrjintä ja rasismi voivat pahimmassa tapauksessa johtaa.

Kansojen välisiin sotiin johtaneet tapahtumat ovat saaneet alkunsa historiassa usein kansanosan tai toisen kansalaisuuden syrjinnästä. Kun yksilön omat asiat ovat menneet huonosti, on helpottavaa nähdä syy jossain muussa kuin itsessä. Vihan ja pettymyksen kohdentaminen johonkin muuhun kuin itseen vapauttaa ja myös yhdistää antaen voimaantumisen tunnetta.

Syrjintään puuttuminen on meidän jokaisen velvollisuus. Puuttumisella ei pelkästään osoiteta tukea syrjintää kokevalle vaan sillä osoitetaan myös muille ihmisille ja yhteiskunnalle, ettei syrjintä ole hyväksyttävää ja samalla rohkaistaan muitakin puuttumaan siihen.

Mitä yksi ihminen voi tehdä? Pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys. Älä lähde mukaan pahan puhumiseen ja kiusaamiseen. Hiljainen kuuntelukin antaa luvan jatkaa syrjintää. Älä jätä syrjittyä yksin. Ryhmän ulkopuolelle sulkeminen tekee syrjitystä puolustuskyvyttömän syrjiviin nähden.

Syrjintään tulee puuttua rohkeasti, jotta me kaikki tulisimme kohdelluksi yhdenvertaisemmin.

Yhdenvertaisemman tulevaisuuden puolesta,

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (sd.) Iisalmesta.