Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Perustetaan hoitajien työtiimit ikäihmisten asumisalueille ja palkataan niihin yhteisötyöntekijät

En voi olla ottamatta kantaa viimepäivien uutisointiin, koskien ikääntyneiden asumispalveluiden uusiutumista Pohjois-Savossa.

Tunnen pientä paniikkia sisälläni siitä, että ollaan taas rakentamassa jotain uutta, ilman että nähdään jo olemassa olevia ikäihmisten asumismuotoja.

2000-luvun alussa oli suuri tarve purkaa pienet ja toimivat kotihoidon tiimit, toimivilta vanhusten asumisalueilta. Mentiin yhteen isoon keskitettyyn tiimiin Ylä-Savo Talolle, nykyisin Kilpivirrantiellä toimivaan. Sieltä kymmenet hoitajat hakevat lääkkeet, avaimet ja kaiken tarpeellisen siirtyen sieltä asiakastyöhön kilometrien päähän toimistosta.

Nyt peräänkuulutetaan yhteisöllistä asumista eli sitä aikaa, mikä meillä oli ennen kotihoidon keskittämistä.

Puhun nyt Iisalmen alueesta, koska tunnen sen parhaiten. Täällä on jo olemassa useita ikääntyvien ihmisten asumiskeskittymiä ja taloyhtiöitä muun muassa Malmin ja Ahjolan vanhustentalot, Tuulihattu, Ilvolanpirtti, Kirkonsalmella Petterinkulman taloja, Brofeltin alue, Vetrean Petterinkulman kodit, Inva talo Joukolankadulla ja Pöllösenlahden alueella omansa. Osa on kaupungin omistamia, joku säätiöiden tai yhdistysten omistamia. Lähes kaikissa pisteissä on toimivat kerhotilat, saunat ja keittiöt.

Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella, kotihoidossa työskennelleenä uskon tuntevani ikäihmisten tarpeet varsin hyvin.

Muistelen lämmöllä niitä aikoja, jolloin me hoitajat olimme näillä paikoilla fyysisesti paikalla koko päivän, hoidellen yksilöllisesti asiakkaiden palvelutarpeita. Piha ja kerhohuoneet toimivat aktiivisesti sosiaalisina kokoontumispaikkoina ja me hoitajatkin aina vaihdettiin kuulumisia, muidenkin kuin omien asiakkaiden kanssa. Ei tarvinnut soittaa ambulanssia hätiin, jos yksinäisyys ahdisti, usein riitti, että sai keskustella meidän kanssa ja avunkin ehkä hätään sai. Keltään se ei ollut poissa, että jaoimme osaamistamme kanssakulkijoille. Nyt taloissa ei ole ketään, kuka toisi näitä ihmisiä yhteen, ei ole palkattua henkilökuntaa.

Kirjoituksellani haluan peräänkuuluttaa sitä, että laitetaan homma kuntoon nyt. Ei heti rakenneta uusia yhteisöllisiä palvelutaloja lisää vaan palkataan aluksi näihin jokaiseen edellä mainittuihin paikkoihin yhteistötyöntekijät ja katsotaan sen jälkeen uusien yhteisöasumisyksiköiden tarve. Meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

Kirjoittaja on Iisalmen kaupunginvaltuuston pj (sd.) ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallituksen jäsen sekä lähi- ja muistihoitaja.