Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Teetä ja sympatiaa Ukrainan ja pakolaisten hyväksi

Parin viikon kuluttua tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun uutiskuvat hyppäsivät televisioruutuihin ja internetiin Venäjän hyökättyä naapurimaahansa Ukrainaan. Uutinen yllätti koko läntisen Euroopan, eikä sitä alkuun voinut pitää todellisena. Rakennukset olivat romahtaneet pommitusten jäljiltä, uhrimäärä kasvoi koko ajan ja monet joutuivat jättämään kotinsa.

Ensin lähdettiin vain pois sota-alueelta, mutta pian paljastui, että monilla evakkotaival jatkuu myös kauemmaksi oman kotimaan rajojen ulkopuolelle.

Ukrainan tilanne on koskettanut myös suomalaisia ja iisalmelaisia. Suomi on antanut maahan apupaketteja, ja virallisten avustusten lisäksi myös kansalaiset ovat halunneet auttaa kotinsa menettäneitä ukrainalaisia. Auttamisen halu on ollut korkealla, sillä Venäjän naapurina Suomen on helppo kuvitella itsensä Ukrainan asemaan.

Iisalmelaiset Lions-järjestön jäsenet ovat Kuunsilta-operaationsa kautta vieneet Ukrainaan paljon avustustarvikkeita ja kuljettaneet paluumatkalla ukrainalaisia Suomeen. Avustustarvikkeita on kerätty lukuisista iisalmelaiskodeista ja nyt vähän laajemmaltakin alueelta.

Paitsi Ukrainaan, myös Suomeen tulleille ukrainalaisille tarvitaan monenlaisia avustustarvikkeita, muun muassa vaatteita ja huonekaluja, joita on yleensä lojuu joutilaana monissa suomalaisissa kodeissa. Nyt niille löytyy hyvää käyttöä läheltä.

Iisalmelaisklubi sai avustustyöstään jo Lions-liiton vuoden hyväntekijän tunnustuksen viime syksynä. Se on ollut uraauurtavaa vapaaehtoistyötä, jossa ovat olleet mukana myös useat paikalliset yritykset ja toimijat.

Tuorein ukrainalaisten auttamiskanava avautui tiistaina Iisalmen Citymarkettiin, missä Iisalmen 4H-yhdistys ja seurakunta ovat avanneet yhteisen Kammari-tilan. Kauppa on antanut käyttöön tilan, jossa on tarjolla kahvia ja leivonnaisia. Leipureina toimivat Iisalmeen muuttaneet pakolaiset.

Kahvion myyntitulot menevät Kirkon ulkomaanavun kautta Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi. Kahvilassa on siis tarjolla kahvin, teen, leivonnaisten ja sympatian lisäksi tarjolla myös konkreettinen keino auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä.

Vaikka Ukrainan sota on kestänyt jo pian vuoden ja kaikki muut uutiset alkavat vallata palstatilaa ja verkkouutisointia, Ukrainan tilannetta emme saa unohtaa.