Maailmanpakka on sekaisin. Elämä pelottaa. Pitäisi jaksaa pelata edistyksen korteilla.
Varsinkin 1970-luvulla puhuttiin ”edistyksellisyydestä”. Lähinnä se tarkoitti vasemmistohenkisen reipasta yhteiskunnallista muutosvalmiutta.
Silloin ja nyt edistyksen keskeinen motiivi on ollut tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Tyylit vain vaihtuvat.
Parhaillaan on edistystä sekä tuomita lähes koko Venäjä että riemuita vapaudesta tarkistaa seksuaalista suuntautuneisuutta ja tarvittaessa korjata syntymäosaansa miehenä tai naisena.
Etenkin hengelliset arvot ovat eilen ja tänään jääneet häviölle, epäedistyksellisiksi.
Kun kristityt jarruttavat sukupuolipolitiikan muutoksia, sitä pidetään taantumuksena.
Ja kun Venäjän kirkko tekee hirveyksiä, monet katsovat sen merkitsevän kristikunnan rappiota. Ei ole paradoksi vain kristityille, että meillä aseistuksen maksimointiin pakottava ajattelu suhteessa itänaapuriin tavallaan motivoi väkivaltaan.
Venäjän politiikka on saatanasta, mutta tahtoisin muistuttaa kristinuskon pitkästä perinnöstä, jos toki sotaisena, niin enemmän eettisenä mytologiana. Totta se julistaa, että hyvyys on yhteisöllisesti ja yksilöllisesti pahuutta väkevämpi energia.
Tänään soisi korostettavan uskontojen rauhansanomaa. Sen mukaisten teemojen tulisi kehittyä niin omassa keskinäisessä keskustelussa kuin Venäjää koskevissa kannanotoissa.
Seksuaalisia lakimullistuksia pitää arvostaa. Taustalla on monia ihmiskohtaloita ravisteleva tragedia identiteetin puolesta.
Myös tässä, kuten maailmanpolitiikassakin, voi silti varoa yksipuolisuutta. Kirkon johto hyökkää paholaisena Venäjällä, mutta kristitty kansa siellä tuskin on yhtä kelvoton.
Meillä kristittyjen huoleen seksuaaliuudistusten seurauksista ei ole syytä vastata vain heittämällä jäitä tulikiville. Siinä sekalöylyssä voivat kärähtää koko kulttuurin peruspuut. Ne sentään rakentuvat kristilliselle perinnölle.
Maailman- ja ihmisen tilan hätkähdykset satuttavat ja eristävät muitakin kuin uskovia.
Tulisikin keskittyä psyykkiseen hyvinvointiin, eikä vain seksuaalivähemmistöjen kohdalla. On onnetonta, että vähävaraisten on erittäin vaikea päästä muun muassa psykoterapeuttisten palvelujen piiriin.
Mielenterveyden ja eettisen hyvän tukeminen ovat edistyksellisyyttä eilen, tänään ja huomenna.
Kirjoittaja on kirjailija ja vapaa toimittaja.