Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Kuin anti-gender liikkeen opaskirjasta – Pelottelun sijaan kannattaa miettiä millaista väkivaltaa ja syrjintää transihmiset kokevat

Essayahin mielipidekirjoitus oli kuin anti-gender liikkeen opaskirjasta. Väittämät olivat lapsellisia ja vailla todenperäisyyttä.

Essayah väitti, että Norjassa vastaava laki olisi aiheuttanut räjähdysmäisen nousun naisten tekemiin seksuaalirikoksiin, häirintään ja ahdisteluun. Mihin väite perustuu? En löytänyt tällaista tilastoa mistään. Löysin vain yhden oikeustapauksen, jossa transnainen oli ollut naisten tiloissa alastomana ilman genitaalikirurgiaa. Tällä ei ole mitään tekemistä ahdistelun kanssa. Kaikki transnaiset eivät läpikäy genitaalikirurgiaa, eivätkä he tälläkään hetkellä ahdistele naisia pukuhuoneissa tai muuallakaan. Pelottelun sijaan kannattaa miettiä millaista väkivaltaa ja syrjintää transihmiset kokevat ollessaan niin sanotuissa väärissä pukuhuoneissa. Mitä seuraa, kun transnainen menee miesten pukuhuoneeseen?

Essayah väittää, että lääketieteellinen hoito ei onnistu, jos biologisesta sukupuolesta ei ole tietoa. Olisin enemmän huolissani, jos lääkärin ammattitaito ja havainnointikyky on niin heikko, ettei hän pysty hoitamaan minua tarkistamatta sukupuoltani papereista.

Essayahin huolena oli naisurheilun ”musertuminen” transsukupuolisten takia. Antidoping säädökset estävät kilpailemisen naisten sarjassa mikäli testosteronitasot ylittävät tietyn raja-arvon. Näin ollen pelkkä oikeudellisen sukupuolen korjaaminen ei riitä. Henkilön on joka tapauksessa käytävä läpi hormonihoidot testosteronitason alentamiseksi. Laista ei siis ole haittaa naisurheilulle.

Essayah oli huolissaan, ettei nuori kohtaa terveydenhuollon ammattilaisia ennen oikeudellisen sukupuolen korjaamista jolloin mahdolliset mielenterveysongelmat jäävät selvittämättä. Toivottavasti ajat terapiatakuun toteutumista, että ihmisillä olisi ylipäätään mahdollisuus mielenterveyden haasteiden hoitoon.

Nuoren mielenterveydelle on tärkeää, että oikeudellinen sukupuoli vastaa identiteettiä. Kun papereissa on väärä sukupuolimerkintä, joka ei esimerkiksi vastaa nuoren ulkonäköä, he altistuvat mielenterveyttä heikentäviin tilanteisiin. Nuoren voidaan väittää käyttävän väärää henkilöllisyystodistusta, kun hän ostaa energiajuomaa tai matkustaa julkisilla. Helsingistä on useita tapauksia joissa lipuntarkastaja ei ole uskonut henkilön käyttävän omaa korttiaan kulkiessaan julkisissa liikennevälineissä.

Jo nyt 15-vuotias saa nimilain mukaan vaihtaa nimensä vastaamaan koettua sukupuolta. Tässä yhteydessä olisi pystyttävä vaihtamaan samalla myös sukupuolimerkintä. Tämä vähentää turhaa painetta lääketieteellisiin prosesseihin. Kun sukupuoli on helposti vaihdettavissa myös takaisin, jokaisella olisi mahdollisuus pohtia rauhassa omaa sukupuoli-identiteettiään ilman lääketieteellisiä prosesseja tai syrjintää.

Lopuksi Essayah väitti, että uusi laki mahdollistaa identiteettivarkaudet. Miten minun identiteettini pystyttäisiin varastamaan vaihtamalla juridista sukupuolta? Rikosten tutkinnassa puolestaan on monta muutakin jälkeä, jonka perusteella asioita tutkitaan tai tuntomerkkejä kerätään, kuin pelkkä sukupuoli.

Kirjoittaja on entinen iisalmelainen ja nykyinen helsinkiläinen.