Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Yhteisö antaa juuret – Uusia muotoja etätyöstä

Minulle on tullut tavaksi joulunpyhinä muistella mennyttä vuotta. Joulukortteja lukemalla, valokuvia ja some-päivityksiä selaamalla teen tilinpäätöstä kuluneesta vuodesta.

Viime vuoden anti kertoo yhteisöistä, yhteydestä luontoon ja maaseutuun, matkoista maailmalle. Merkityksellisimmät kuvat kertovat yhteisestä ajasta perheen, suvun, ystävien, harrastusten ja töiden parissa. Nämä edustavat minulle tärkeitä yhteisöjä.

Yhteisöllä tarkoitetaan joukkoa ihmisiä, joita yhdistää jokin yhteinen asia. Yhteisö voi olla perhe, työpaikka, asuinalue, harrastusjoukkue, koulu tai vaikka Facebook-ryhmä. Kuulumme elämämme aikana useisiin yhteisöihin, joissa meillä on erilaisia rooleja ja tehtäviä.

Kotikylälle asettuessani 20 vuotta sitten minulle oli tärkeää liittyä kyläyhteisöön. Siitä piiri laajeni kunta- ja päätöksentekoyhteisöön. Lasten myötä tuli tärkeäksi saattaa lapset osaksi lähiyhteisöä. Tarjota heille juuret kylään, kuntaan ja seutuun.

Lasten kasvaessa kuvioihin tulivat harrastus- ja kouluyhteisöt. Oma mielekäs harrastusyhteisöni kannustaa osallistumaan silloinkin, kun työpäivä painaa tai räntäsade houkuttaisi jäämään sohvan nurkkaan.

Työpaikka on yhteisö, jossa useimmat viettävät eniten aikaa arkisin. Etätyö on tuonut tähän uudenlaisia muotoja, varmasti haasteitakin. Työyhteisön yhteishengellä on suuri merkitys työssä viihtymiseen ja työn sujuvuuteen. Yhteisön toimivuudella on siten yhteiskunnallista merkitystä. Suotta ei paasata työpaikan yhteisöllisyyden kehittämisestä.

Keski-ikäisenä yhteisöpankkini saldo on kohtuullisen suuri. Voi olla, että nyt se on suurimmillaan aktiivisten vuosien tuloksena.

Mikä merkitys yhteisöillä sitten on? Minua yhteisö kannustaa osallistumaan ja liikkumaan, vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin. Se antaa vertaistukea ja ympäristön kokemusten jakamiselle. On hienoa oivaltaa, miten eri yhteisöissä voi kokea yhteenkuuluvuutta. Tämä tekee elämästä elämisen arvoisen.

On kuitenkin eräs yhteisö, mikä saa minussa aikaan negatiivisia tuntemuksia normaalia enemmän. Someryhmät. Ihmiskontaktia nämä eivät korvaa.

Kirjoittaja on monipaikkainen kyläaktiivi Kauppilanmäestä.