Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Helpompi on kasvattaa terveitä lapsia, kun korjata rikkinäisiä aikuisia!

Nuorten syrjäytyminen on ollut pohdinnassa jo vuosikymmeniä, pitäisikö tehdä jo jotain asialle. Meillä on tiedossa riskiryhmät ja tekijät, jotka suurella todennäköisyydellä johtavat syrjäytymiseen ja yhteiskunnan ulkopuolelle ajautumiseen. Pitkäaikaistutkimukset osoittavat neljä lapsuuteen liittyvää, syrjäytymistä ennakoivaa tekijää. Ne ovat vanhempien matala koulutustaso, päihde- ja mielenterveysongelmat tai pitkäaikainen toimeentulotuen tarve sekä perheen rakenteessa tapahtuneet suuret muutokset. Mitä useampi tekijä perheessä toteutuu, sitä todennäköisemmin lapsi tarvitsee kasvunsa ja elämänsä aikana erilaisia tukitoimia.

Löytyisikö meillä ymmärrystä ja osaamista tukea näitä riskiryhmään kuuluvia ja saada syrjäytymiskehitys poikki?

Otetaan koppia ja pohditaan keinoja, tarjotaan nuorille hyviä ja kestäviä aikuissuhteita. Yksikin aikuinen kantaa nuoren yli kasvamisen haasteiden ja riittää ehkäisemään syrjäytymisen. Mistä nämä aikuiset sitten löytyvät: koulusta, naapurista, harrastuksista, sukulaisista, mistä vain. Välittäminen ei maksa mitään.

Toisaalta on tärkeää ymmärtää, että yhteiskunnan tulee kantaa myös vastuu. Meidän tulee huolehtia siitä, että koulujärjestelmä ei pudota ketään, luokkakoot pysyvät kohtuullisina, erityisopetus on tarpeen mukaan saatavilla, luomme uusia tapoja oppia, tuemme koulun yhteisöllisyyden kasvattamista. Pidämme nuorten harrastusten hinnat kohtuullisina, julkinen liikunta- ja kulttuuri paikka rakentaminen mahdollistaa harrastamisen kaikille sosiaali-ekonomisesta asemasta huolimatta.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (ps.) Varpaisjärveltä.