Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nuorisovaltuusto saatava mukaan päätöksentekoon

23.1. Kiuruveden kaupunginvaltuustossa nostin tärkeän ”piirongin laatikkoon” hukkuneen asian esiin. Edellisellä kerralla nuorisovaltuuston toimintasäännön muutoksen matka kaupunginhallituksen käsittelyyn kesti vuoden ja kolme kuukautta. Nyt en voinut sallia samaa tahtia, vaan koin tarpeen puuttua. Kyseessä on kehittävä ja tärkeä asia.

Olen halunnut kannustaa nuoria osallistumaan ja tukenut nuorisovaltuustoa pyytämään lisäosallistumista päätöksentekoon. Näen, että nuorten osallistaminen kaupunkimme päätöksentekoon on ensiarvoisen tärkeää. Puheluin ennen valtuustoa selvisi, ettei nuorisovaltuuston esitys ole edennyt valmistelussa ja siitä syystä esitin valtuuston kokouksessa alla olevan kannanoton asian vauhdittamiseksi. Nyt asian on luvattu etenevän seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen. Kiitos kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusaselle, joka otti huolestani heti onkeensa.

Kannanotto Nuorisovaltuuston osallistamisen lisäämiseksi:

Nuorisovaltuusto on 1.11.2022 kokouksessaan tehnyt esityksen kaupunginhallitukselle nuorisovaltuuston toimintasäännön muuttamisesta. Muutosta on esitetty toimintasäännön 6 § lisäämisellä ja hallintosäännön 106 §:n 4. momentin muuttamisella.

Nuorisovaltuuston toiveena on Kuopion, Savonlinnan, Ylivieskan, Joroisten ja Rautalammin tapaan saada puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakuntiin ja kaupunginvaltuustoon. Ylä-Savossa yhdessäkään kunnassa ei nuorisovaltuuston edustajalla ole tätä oikeutta ja Kiuruvesi voisi olla suunnannäyttäjä.

Nuorisovaltuusto on perustellut esitystään nuorten osallistamis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämisellä ja kaupungin ja nuorten yhteistyön kehittämisellä. Heidän mielestään nuorisovaltuuston puhe- ja läsnäolo-oikeuden lisääminen lautakuntiin ja kaupunginvaltuustoon tekisi Kiuruvedestä edistyksellisen nuorten ääntä ja mielipiteitä kunnioittavan kaupungin.

Nuorisovaltuusto on kuntalain 26 §:n mukaan asetettu nuorten toimielin, joka toimii nuorten virallisena edustajana kaupungissa. Kiuruveden kaupungin päätöksentekoon lisättävä avoimuus ja kuntalaisten osallistaminen ovat kannatettavia toimia. Kannatan nuorisovaltuuston esityksen mukaista toimintasäännön 6 § ja hallintosäännön 106 §:n 4 momentin lisäyksiä ja muotoilua.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (liik.).